ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειρατεία σε ελληνικό πλοίο στη Νιγηρία- Όμηροι τρεις Έλληνες ναυτικοί

11:32 - 29 Νοε 2020 | Ναυτιλία
Πειρατεία σε ελληνικό πλοίο στη Νιγηρία- Όμηροι τρεις Έλληνες ναυτικοί
Έφοδος πειρατών σε εφοδιαστικό δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων έλαβε χώρα στη Νιγηρία τις αρχές της εβδομάδας, που μας φεύγει, με τις τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να αναφέρουν ότι κρατούνται όμηροι τρεις από τους πέντε Έλληνες ναυτικούς του πλοίου και συγκεκριμένα δύο ναύτες και ο πλοίαρχος. Τα υπόλοιπα δύο μέλη του πληρώματος οδήγησαν το πλοίο σε ασφαλές λιμάνι στο Λάγκος, πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Όλοι τους είναι καλά στην υγεία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ιδιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου με τους πειρατές για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των τριών απαχθέντων ναυτικών, κατά τις πληροφορίες του υπουργείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πλήρωμα του πλοίου «Στέλιος Κ» υπό σημαία Τόγκο αποτελείται από πέντε ναυτικούς, οι οικογένειες των οποίων παρακολουθούν ανήσυχες τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα το ρεσάλτο έγινε στα νερά της Νιγηρίας στις αρχές της εβδομάδας, ενώ το πλοίο είχε ρότα για το Λάγκος.

To πρόβλημα της πειρατείας και τις επιπτώσεις του για τους ναυτικούς, αλλά και την ασφάλιση των πλοίων είχε αναδείξει το Reporter, σε πρόσφατο ρεπορτάζ.

Όταν δέχθηκε την επίθεση το «Στέλιος Κ», βρισκόταν στον Κόλπο της Γουινέας. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας καθησυχάζουν τους συγγενείς των ναυτικών, λέγοντάς τους ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους πειρατές και ότι είναι θέμα ημερών η επιστροφή των ναυτικών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στα νερά του κόλπου έχουν αυξηθεί τα πειρατικά κτυπήματα. Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έγιναν τρία πετυχημένα ρεσάλτα. Τα άλλα δύο αφορούν την απαγωγή πέντε ναυτικών στο υπό σημαία Γκάνας φορτηγό πλοίο AM Delta και άλλους 14 από το υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιο έξω από το Sao Tome.

Υπενθυμίζεται πως οι πειρατικές επιθέσεις αυξάνονται στη Γουινέα  και αποτελεί πονοκέφαλο για τη διεθνή ναυτιλία. Το 2020  μόνο έχουν γίνει στην περιοχή 24 επιθέσεις και έχουν πιαστεί όμηροι συνολικά 128 ναυτικοί έως τώρα.

Η καταγγελία της ΠΕΝΕΝ

Να σημειωθεί πως η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καταγγέλλει σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε πως οι συγγενείς των απαχθέντων δεν έχουν καταφέρει μέχρι εδώ να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους. Απευθύνει έκκληση να υπάρξει άμεσα ενημέρωση των οικογενειών για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πειρατές. «Η αγωνία των συγγενών των ναυτεργατών έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της», τονίζει.

Στην ανακοίνωση της, η ΠΕΝΕΝ τονίζει πως «η ένοπλη ομάδα που απήγαγε τους Έλληνες ναυτεργάτες προσδοκά την ανταλλαγή των απαχθέντων στη βάση μιας οικονομικής συμφωνίας (λύτρα) για την απελευθέρωσή τους».

Ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη «να πάρει πρωτοβουλία τόσο σε διεθνές ναυτιλιακό επίπεδο, όσο και με τις κυβερνήσεις των χωρών όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν αποτελεσματικά και με τον τρόπο αυτό να προστατευτεί η ζωή των ναυτεργατών, Ελλήνων και αλλοδαπών, που επανδρώνουν στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:40 - 29 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.