ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Δύο προσφορές-Παρούσα με «αστερίσκο» η ONEX Κύριο

14:20 - 11 Δεκ 2020 | Ναυτιλία
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Δύο προσφορές-Παρούσα με «αστερίσκο» η ONEX
Με τις προσφορές της Pyletech Shipyards (όμιλος North Star), συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου και της ONEX Shipyards, συμφερόντων του Πάνου Ξενοκώστα διενεργήθηκε σήμερα η διαγωνιστική διαδικασία για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ), το λεγόμενο «στρατιωτικό τμήμα» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η αποσφράγιση των φακέλων των δικαιολογητικών και θα είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα διαψεύδει τις προσδοκίες για τη συμμετοχή περισσότερων επενδυτικών σχημάτων, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reporter, η προσφορά της ONEX έγινε σε μη ανταγωνιστικό τίμημα, με εγγυητική.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΟΝΕΧ διατυπώνει την αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκε ο διαγωνισμός, ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα, μέσω της προσφοράς, να παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες και να παρεμβαίνει όπου και όποτε κρίνεται αναγκαίο, μεταφέρουν κύκλοι του ελληνοαμερικανικού Ομίλου στο Reporter.

Η αντίθεση προκύπτει από ασάφειες που σχετίζονται με τη λειτουργία των Ναυπηγείων, καθώς δεν ορίζονται σημαντικές λεπτομέρειες και ο επενδυτής καλείται από μόνος του να ανακαλύψει εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με την άδεια λειτουργίας, ελλιπή πιστοποιητικά υποδομών, περιβαλλοντικές άδειες κτισμάτων που είναι αυθαίρετα κτλ.,  επισημαίνεται.

Παράλληλα, κατατέθηκε στο διαχειριστή αναλυτική εμπιστευτική έκθεση, στην οποία αναλύει γιατί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι προβληματικός και δεν αντιστοιχεί σε διαδικασίες για ναυπηγείο, αλλά περισσότερο παραπέμπει σε διαδικασίες real estate. Μάλιστα, κατατέθηκε και επιχειρηματικό πλάνο για το σχέδιο «Τρίαινα». Υπενθυμίζεται ότι η ONEX ελέγχει τα Ναυπηγεία Σύρου, εργάζεται για την εξυγίανση αυτών της Ελευσίνας και με το Σκαραμαγκά είχε ως στόχο να δημιουργήσει μία ισχυρή «τρίαινα» που θα «αναγεννούσε» την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι παραμένει στόχος η ανάληψη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και προς αυτήν την κατεύθυνση η εταιρεία είναι διατεθειμένη, με τη συμβολή και του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού Development Finance Corporation (DFC), να ανεβάσει το τίμημα, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες με τον έτερο υποψήφιο επενδυτή. «Όπως και να' χει, το σχέδιο Τρίαινα είναι το μέλλον για τα ελληνικά ναυπηγεία και οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι απλώς μία παρένθεση», τονίζουν.

Όπως έγραφε το πρωί το Reporter, η Pyletech του κ. Πριόβολου, η οποία, είναι πολύ πιθανό να αναλάβει τις «τύχες» των Ναυπηγείων, φιλοδοξεί να υλοποιήσει μία «αμιγώς ελληνική επένδυση», η οποία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι πηγές κοντά στον εφοπλιστή τονίζουν ότι σε βάθος χρόνου, η επένδυση, ίσως, προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, με την κεφαλαιακή επάρκεια και την εμπειρία του εφοπλιστή από τη ναυπήγηση δεκάδων πλοίων να είναι σημαντικά στοιχεία για την «αναγέννηση» του ναυπηγείου. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, τεχνολογικά αναβαθμισμένου ναυπηγείου, «το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής σκαφών υψηλής προστιθέμενης αξίας (εμπορικών και πολεμικών), θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες άμυνας της Ελλάδας».

Γιώργος Γεωργίου

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 04:17 - 12 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.