ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Σιγή «ασυρμάτου» από το Υπ. Οικονομικών για το τίμημα Κύριο

21:06 - 11 Δεκ 2020 | Ναυτιλία
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Σιγή «ασυρμάτου» από το Υπ. Οικονομικών για το τίμημα
Χωρίς να σχολιάζει παρακολουθεί τις εξελίξεις στο διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το υπ. Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η προσφορά του ομίλου NorthStar για τα Ναυπηγεία ανήλθε στα 15,1 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά που κατέθεσε η ΟΝΕΧ ανήλθε σε 1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο ειδικός εκκαθαριστής θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών για το αν η προσφορά της NorthStar είναι ικανοποιητική ή θα προτείνει να βγει ο διαγωνισμός άγονος. 

Bέβαια με βάση τη «σιγή» από τον 6ο όροφο της οδού Νίκης, το τίμημα δημιουργεί προβληματισμό. Δηλαδή υπάρχει το ενδεχόμενο να βγει άγονος ο διαγωνισμός.

Για την πώληση του ακινήτου, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που ελέγχει την άλλη μισή έκταση του ναυπηγείου έχει ορίσει τιμή εκκίνησης, ως ελάχιστο προσφερόμενο αντάλλαγμα, το ποσό των 55 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται ίσο με 5%. 

Πρόκειται για την πώληση ακινήτου συνολικού εμβαδού 332.137 τ.μ., «μετά των συστατικών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του».

Στο φόντο αυτή και σε σχέση με την προσφορά των 15 εκ. που έχει καταθέσει για το 50% που είναι στη διαδικασία εκκαθάρισης, η North Star αποσαφήνισε απαντώντας σε δημοσιογράφους τα εξής:

  • Η πωλούμενη από τον εκκαθαριστή έκταση είναι 350 στρεμμάτων δηλαδή περίπου το 50% του ενιαίου πρώην ναυπηγείου. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ και διατίθεται σε νέο διαγωνισμό.
  • Ήδη έχουν ήδη πωληθεί από τον εκκαθαριστή της Εταιρείας Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.
  • Το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο. 4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960). 
  • Οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκραπ). 
  • Η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (Ship Lift) δεν περιλαμβάνεται στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη –μαζί με τον αιγιαλό– έναντι 400.000 ευρώ τον χρόνο.
  • Η δεξαμενή Νο. 5 δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτόν το διαγωνισμό, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.
  • Με την πώληση, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, το οποίο της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012, τα εν λόγω πρόστιμα αθροιστικά ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλλει αίτημα μείωσης του προστίμου κατά 50%, χωρίς ωστόσο να καταστεί αποδεκτό από την Κομισιόν. Το πρόστιμο αφορά την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων προς τα ναυπηγεία, λόγω παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 21:10 - 11 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.