ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τι λέει ο ειδικός διαχειριστής για το διαγωνισμό Κύριο

17:47 - 14 Δεκ 2020 | Ναυτιλία
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τι λέει ο ειδικός διαχειριστής για το διαγωνισμό
Με ανακοίνωσή του ο ειδικός διαχειριστής της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε επιβεβαιώνει τις προσφορές που υποβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο διαγωνισμό για το «στρατιωτικό τμήμα» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και αναφέρεται στα επόμενα βήματα.

Ο διαχειριστής επιβεβαιώνει ότι η Pyletech, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου υπέβαλε προσφορά ύψους 15,1 εκατ. ευρώ και η ΟΝΕΧ, συμφερόντων του Πάνου Ξενοκώστα, προσφορά ύψους 1 εκατ. ευρώ. 

Όπως σημειώνεται, ο ειδικός διαχειριστής θα προβεί στις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 παρ. 8 του Ν. 4307/2014 και θα συγκαλέσει το όργανο της γενικής συνέλευσης των πιστωτών της εταιρείας προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή ΕΔΩ

Πιστωτές των Ναυπηγείων είναι το Δημόσιο, η Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι. Οι τελευταίοι έχουν εκφραστεί με σκληρά λόγια για το ύψος των προσφορών. «Οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός είναι άγονος. Ότι δεν υπήρξε καμιά πραγματική προσφορά. Καλούμε τους διαχειριστές να μην αναδείξουν πλειοδότη. Να κηρύξουν άγονο το διαγωνισμό. Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση. Δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη. Με Κρατική πρωτοβουλία (της τότε Κυβέρνησης) τέθηκε η εταιρεία σε ειδική διαχείριση. Για την οποία εμείς έντονα είχαμε διαφωνήσει και είχαμε επισημάνει τους κινδύνους» υπογράμμισε το Σωματείο Εργαζομένων «Τρίαινα».

Πηγές κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία τόνιζαν νωρίτερα ότι «στον ειδικό διαχειριστή, ο οποίος λειτουργεί ως υπάλληλος επί του πλειστηριασμού (βλ. ενδεικτικά τις διατάξεις των άρθρων 74 παρ. 3 και 75 παρ. 2) δεν επιτρέπονται κρίσεις περί του ευλόγου ή μη του προσφερθέντος τιμήματος, αλλά μόνο έκθεση περί του αποτελέσματος του διαγωνισμού». «Η παραβίαση του νόμου ή η αλλαγή του είναι προφανές ότι αποτελεί πολύ αρνητικό μήνυμα προς άλλους ξένους επενδυτές, που παρακολουθούν τι γίνεται» σημείωναν.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν φήμες περί κήρυξης του διαγωνισμού ως άγονου, λόγω απογοήτευσης για το ύψος των τιμημάτων. Pyletech και ONEX εξήγησαν με ανακοινώσεις τους λόγους για τους οποίους προέβησαν στις ανωτέρω προσφορές.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι για τη διαγωνιστική διαδικασία για την άλλη μισή έκταση των Ναυπηγείων, το ακίνητο, δηλαδή, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έχει οριστεί τιμή εκκίνησης, ως ελάχιστο προσφερόμενο αντάλλαγμα, το ποσό των 55 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται ίσο με 5%.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:06 - 14 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.