ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά:Τα νομικά παρελκόμενα του διαγωνισμού και η δήλωση Γεωργιάδη Κύριο

14:55 - 15 Δεκ 2020 | Ναυτιλία
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά:Τα νομικά παρελκόμενα του διαγωνισμού και η δήλωση Γεωργιάδη
«Θολό» χαρακτηρίζουν το νομικό τοπίο γύρω από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για το «στρατιωτικό τμήμα» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες.

Το νομικό παρασκήνιο

Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ειδικός διαχειριστής της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε γνωστοποίησε ότι «θα συγκαλέσει το όργανο της γενικής συνέλευσης των πιστωτών της εταιρείας προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας». Ο ειδικός διαχειριστής επικαλέστηκε τις διατάξεις του άρθρου 73 παρ. 8 . του Ν. 4307/2014, σύμφωνα με τις οποίες, «σε περίπτωση που κατά το διαγωνισμό κατατέθηκε μία μόνο προσφορά, συνέρχεται αμελλητί με πρόσκληση του ειδικού διαχειριστή συνέλευση των πιστωτών, η οποία με απόφαση της πλειοψηφίας επί του συνόλου των εκπροσωπουμένων στη συνέλευση απαιτήσεων αποφασίζει την υποβολή της έκθεσης στο δικαστήριο». 

Μπορεί στο διαγωνισμό, για την έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, να κατέβηκαν δύο υποψήφιοι, αλλά ο ειδικός διαχειριστής στέκεται στη δήλωση της ONEX, του Πάνου Ξενοκώστα, περί προσφοράς «συμβολικού χαρακτήρα» (προσφορά 1 εκατ. ευρώ) και ως εκ τούτου την κρίνει άκυρη. Σύμφωνα με την πρόσκληση για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, ως γενικός λόγος αποκλεισμού αναγράφεται, μεταξύ άλλων, η υποβολή προσφορών, «οι οποίες δεν έχουν συνταχθεί με τον τρόπο και το περιεχόμενο που προβλέπεται στην παρούσα, ή προσφορές οι οποίες περιέχουν ελλείψεις ή τελούν υπό αίρεση καθώς και ενναλακτικές προσφορές». Έτσι, μένει ως μοναδικός υποψήφιος ο εφοπλιστής Θεόφιλος Πριόβολος, μέσω της Pyletech Technologies (προσφορά 15,1 εκατ. ευρώ) και αιτιολογείται η σύγκληση της γενικής συνέλευσης των πιστωτών. 

Πηγές, ωστόσο, μεταφέρουν στο Reporter ότι από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Ξενοκώστας, δε δύναται να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η πρόταση που κατέθεσε είναι άκυρη και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο να αποδειχτεί νομικά.

Αντίθετη νομική άποψη από αυτή του διαχειριστή διατυπώνει και η πλευρά του κ. Πριόβολου. «Τόσο η πρόσκληση διενέργειας του διαγωνισμού, όσο και ο νόμος περί ειδικής διαχείρισης προβλέπουν ότι ο ειδικός διαχειριστής οφείλει απλώς να υποβάλει στο αρμόδιο δικαστήριο έκθεση περί αναφοράς του πλειοδότη, όπως αυτός προέκυψε από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, αιτούμενος την αποδοχή αυτής. Στον ειδικό διαχειριστή, ο οποίος λειτουργεί ως υπάλληλος επί του πλειστηριασμού (βλ. ενδεικτικά τις διατάξεις των άρθρων 74 παρ. 3 και 75 παρ. 2) δεν επιτρέπονται κρίσεις περί του ευλόγου ή μη του προσφερθέντος τιμήματος, αλλά μόνο έκθεση περί του αποτελέσματος του διαγωνισμού. Επίσης, δεν προβλέπεται, ούτε στην Πρόσκληση, αλλά ούτε και στο Ν. 4307/2014, η δυνατότητα στους πιστωτές της ΕΝΑΕ ή σε άλλα πρόσωπα, να εκφράσουν άποψη σε σχέση με το προσφερθέν τίμημα ή τη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης της μεταβίβασης» υπογράμμισε σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Τι θα αποφασίσουν οι πιστωτές

Αν δεν υπάρξει κάποια περαιτέρω εμπλοκή, οι πιστωτές των Ναυπηγείων, δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο, η Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αποφασίσουν το μέλλον του διαγωνισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω γενική συνέλευση θα διενεργηθεί στα τέλη του μήνα, ή στις αρχές του Ιανουαρίου, καθώς αν τελικά απορριφθεί η πρόταση του κ. Πριόβολου, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, δεδομένης της αντίδρασης των εργαζομένων και της «σιγής» του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Τρίαινα» καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα εναντίον του ύψους των προσφορών για τα Ναυπηγεία, καλώντας την άμεση κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου και την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επισήμως. Επίσης, επισημάνθηκε ότι ο νομικός σύμβουλος, ο οποίος τους εκπροσωπεί «δήλωσε παρουσία όλων ότι με τις τιμές αυτές, το Ναυπηγείο δεν πρόκειται να πουληθεί».

Σημειώνεται ότι η Pyletech Technologies του κ. Πριόβολου αιτιολόγησε την προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «έχουν ήδη πωληθεί από τον εκκαθαριστή της Εταιρείας Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην Ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ. Άρα, τα λεγόμενα περί δήθεν αντικειμενικών αποτιμήσεων που έχει στα χέρια του ο διαχειριστής, είναι αβάσιμα».

Η δήλωση Γεωργιάδη

Μολονότι δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το αρμόδιο για το διαγωνισμό υπουργείο Οικονομικών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στη διάρκεια χθεσινής ομιλίας στη Βουλή. «Είναι ένας πολύ δύσκολος διαγωνισμός γιατί αυτή η εταιρεία σέρνει αμαρτίες του παρελθόντος τεράστιες που είναι πολύ δύσκολο να φέρουν επενδυτή σε αυτό το εγχείρημα. Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, η παρουσία των δύο αυτών προσφορών, που μπορεί να φαίνονται ως απόλυτο ποσό μικρές, αλλά η δέσμευση για επενδύσεις είναι τεράστια, είναι μια επιτυχία» τόνισε. «Αυτή η δήλωση είναι ένα σημάδι στήριξης στο επενδυτικό ενδιαφέρον» σχολιάζουν πηγές κοντά στις διαδικασίες στο Reporter.

Ο διαγωνισμός για το τμήμα της ΕΤΑΔ

Να επισημάνουμε, τέλος, ότι στη διαγωνιστική διαδικασία για την άλλη μισή έκταση (332 στρέμματα) των Ναυπηγείων, το ακίνητο, δηλαδή, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έχει οριστεί τιμή εκκίνησης, ως ελάχιστο προσφερόμενο αντάλλαγμα, το ποσό των 55 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν έως την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:42 - 15 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.