ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ώρα αποφάσεων για το μέλλον του διαγωνισμού-Το παρασκήνιο Κύριο

08:50 - 29 Δεκ 2020 | Ναυτιλία
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ώρα αποφάσεων για το μέλλον του διαγωνισμού-Το παρασκήνιο
Συνεδριάζει σήμερα στις 12 η γενική συνέλευση των πιστωτών της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ), η οποία θα κρίνει το μέλλον του διαγωνισμού για το «στρατιωτικό τμήμα» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Οι πιστωτές της ΕΝΑΕ, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι το Ελληνικό Δημόσιο, η Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι καλούνται είτε να αναδείξουν την Pyletech Shipyards του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου πλειοδότη είτε να κηρύξουν άγονο το διαγωνισμό. Στη δεύτερη περίπτωση, ο διαγωνισμός θα προγραμματιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν η Pyletech με μία προσφορά ύψους 15,1 εκατ. ευρώ και η ONEX του Πάνου Ξενοκώστα με τη συμβολική προσφορά του 1 εκατ. ευρώ. Η διευκρινιστική ανακοίνωση της ONEX, στην οποία εξηγούσε τις ενστάσεις της για το διαγωνισμό, ήταν που οδήγησε τον ειδικό διαχειριστή των Ναυπηγείων στην απόφαση να κρίνει άκυρη την προσφορά και να καλέσει σε γενική συνέλευση.

Οι πληροφορίες γύρω από τη διαδικασία, αλλά και οι ανακοινώσεις των εργαζομένων προμηνύουν την ακύρωση του διαγωνισμού, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να προσφερθούν περισσότερα από τα 15,1 εκατ. που κατέθεσε η πλευρά του κ. Πριόβολου. Για «εξευτελιστικές προσφορές, με τις οποίες τα Ναυπηγεία δεν πρόκειται να πουληθούν» έχει κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων «Τρίαινα». Οι εργαζόμενοι ανησυχούν διότι, όπως τονίζουν, δεν υπάρχει μέριμνα για τη συμμετοχή τους στην επόμενη ημέρα των Ναυπηγείων, ενώ τα ποσά που τους οφείλονται ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ.

Τα επιχειρήματα της πλευράς Πριόβολου

Ωστόσο, με διαδοχικές ανακοινώσεις της η Pyletech, έχει αιτιολογήσει το τελικό ύψος της προσφοράς, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «μεθοδεύσεις και λάθη του ειδικού διαχειριστή», ενώ χθες έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τις τελευταίες αγοραπωλησίες ευρωπαϊκών ναυπηγείων, για να συγκριθούν τόσο τα τιμήματα όσο και οι προσφερόμενες υποδομές.

Στα βασικά επιχειρήματα της εταιρείας του εφοπλιστή περιλαμβάνεται το γεγονός ότι η ΕΝΑΕ έχει ήδη πουλήσει σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των Ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ, καταρρίπτοντας τα «περί αντικειμενικών αποτιμήσεων». Παράλληλα, οι τιμές για τις παραχωρήσεις ευρωπαϊκών ναυπηγείων τα τελευταία χρόνια κυμάνθηκαν από 3,5 μέχρι 21,5 εκατ. ευρώ. Φυσικά σημαντική παράμετρος είναι και τα πρόστιμα προς την Κομισιόν, τα οποία αυξάνονται κατά 7,2 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης πώλησης της ΕΝΑΕ και ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ από το 2012. Σύμφωνα, τέλος, με την εταιρεία, «η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ακόμα κι αν ο διαγωνισμός κηρυχτεί άγονος και επαναληφθεί, το τίμημα είτε συνήθως μειώνεται, είτε παραμένει το ίδιο».

Σε κάθε περίπτωση η Pyletech έχει επισημάνει ότι είναι παρούσα στο σχεδιασμό για το «αύριο» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με ένα επενδυτικό πλάνο «άνω των 700 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων από 1.600 άμεσων και 6.000 έμμεσων θέσεων εργασίας».

Οι δηλώσεις Γεωργιάδη

Αξιοσημείωτη είναι η «σιγή» της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με εξαίρεση ορισμένες σύντομες τοποθετήσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο σχόλιο. Η αγορά, βέβαια, παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη.

Αρχικά, σε ομιλία του στη Βουλή, είχε σημειώσει: «Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, η παρουσία των δύο αυτών προσφορών, που μπορεί να φαίνονται ως απόλυτο ποσό μικρές, αλλά η δέσμευση για επενδύσεις είναι τεράστια, είναι μια επιτυχία». Πηγές με γνώση των διαδικασιών είχαν μεταφέρει στο Reporter πως πρόκειται για «σημάδι στήριξης στο επενδυτικό ενδιαφέρον» και κατ' επέκταση στην ουσιαστικά μοναδική προσφορά της Pyletech.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, σε τοποθέτησή του για την αμυντική βιομηχανία, κατά το δεύτερο «Southeast Europe & East Med Conference», ο κ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνοαμερικανικό ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, χωρίς να μιλήσει για την προσφορά της Pyletech. Όπως είπε «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απόφασης για τις φρεγάτες και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού με πιθανή επιλογή από τις ΗΠΑ, ως απόρροια του ενδιαφέροντος της Development Finance Corporation (DFC), μέσω της ΟΝΕΧ, για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και το διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Το ενδιαφέρον της ONEX

Αυτή η δήλωση Γεωργιάδη μπορεί να συνδεθεί και με όσα είχαν υπογραμμίσει κύκλοι της ONEX στο Reporter, μετά τη διαδικασία υποβολής προσφορών. Όπως είχαν τονίσει, παρά τη συμβολική προσφορά, παραμένει στόχος η ανάληψη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η εταιρεία είχε αναφέρει ότι είναι διατεθειμένη, με τη συμβολή και της DFC, να ανεβάσει το τίμημα, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες με τον έτερο υποψήφιο επενδυτή. «Όπως και να' χει, το σχέδιο Τρίαινα (Σύρος, Ελευσίνα και Σκαραμαγκάς) είναι το μέλλον για τα ελληνικά ναυπηγεία και οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι απλώς μία παρένθεση», είχαν καταλήξει οι ίδιοι κύκλοι. 

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 13:26 - 29 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.