ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειρατεία: Η μυστηριώδης επίθεση στο «Mozart» τρομάζει την παγκόσμια Ναυτιλία Κύριο

16:14 - 27 Ιαν 2021 | Ναυτιλία
Πειρατεία: Η μυστηριώδης επίθεση στο «Mozart» τρομάζει την παγκόσμια Ναυτιλία
Κρίσιμα ερωτήματα εγείρονται για την ασφάλεια των ναυτικών, στον απόηχο της τελευταίας, ιδιαίτερα βίαιης, πειρατικής επίθεσης στο πλοίο «Μοzart», στον Κόλπο της Γουινέας.

Οι πειρατές παραβίασαν το ειδικά εξοπλισμένο δωμάτιο για την προστασία του πληρώματος (citadel) και σκότωσαν έναν Αζέρο μηχανικό, τον Farman Ismayilov, ενώ απήγαγαν 15 Τούρκους ναυτικούς. Το containership «Μοzart» ελέγχεται από την τουρκική Boden Maritime, θυγατρική της Borealis Maritime.

Η παραβίαση του citadel προκαλεί ανησυχίες στη ναυτιλιακή κοινότητα και ανοίγει μία νέα συζήτηση για την ισχύ των πειρατών στον Κόλπο της Γουινέας. Η περιοχή είναι το «hotspot» των περιστατικών πειρατείας, καθώς όπως έδειξαν και τα στοιχεία του 2020, το 95% των απαγωγών μελών πληρωμάτων έλαβε χώρα εκεί. 

Η κα Sarah Knight, αναλύτρια της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας, Dryad Global, σκιαγραφεί στο Reporter τα προβληματικά χαρακτηριστικά της επίθεσης στο «Μοzart» και της παραβίασης του citadel, ενώ στέκεται στην αποτελεσματικότητα των πειρατών στον Κόλπο της Γουινέας, γεγονός, που όπως λέει, απαιτεί μία «παγκόσμια αντίδραση».

Ασυνήθιστη επίθεση

«Πρόκειται για μία ασυνήθιστη επίθεση πειρατών» επισημαίνει αρχικά και εξηγεί: «Πρώτον, συνέβη πολύ μακριά από την ακτή, στα 203 ναυτικά μίλια νότια της Beyelsa State, στη Νιγηρία. Είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα θαλάσσια περιστατικά στη Δυτική Αφρική. Επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η σοβαρότητα της επίθεσης, καθώς ένας ναυτικός σκοτώθηκε και 15 ακόμη απήχθησαν σε σύνολο 20 μελών του πληρώματος. Τα βίαια περιστατικά είναι κοινά, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να υπάρχουν θύματα».

Πώς παραβιάστηκε το citadel

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει την παραβίαση του citadel, η κα Knight σημειώνει: «Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για τον τρόπο, με τον οποίο οι πειρατές κατάφεραν να εισέλθουν στο citadel. Αυτά τα δωμάτια είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να εξασφαλίζουν την ασφάλεια του πληρώματος σε περιστατικά όπως αυτό. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ούτε το πόσο ασφαλές ήταν το δωμάτιο του Mozart ούτε ποια γεγονότα οδήγησαν στην παραβίαση.

Υπάρουν ορισμένοι πιθανοί λόγοι. Μπορεί το δωμάτιο να μην ήταν κατάλληλα ασφαλισμένο και οι πειρατές να βρήκαν τρόπο να εισέλθουν. Είναι πιθανό, επίσης, κάποιο μέλος του πληρώματος να επέτρεψε την είσοδο, σε περίπτωση που απειλήθηκαν ναυτικοί, οι οποίοι έμειναν εκτός του citadel. Το πιο απίθανο σενάριο είναι το δωμάτιο να ήταν πλήρως θωρακισμένο και να παραβιάστηκε από τους πειρατές, καθώς όπως ανέφερα, σχεδιάζονται με πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια».

Αυξανόμενη απειλή

«Τα citadels είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο προστασίας των πλοίων, όταν πλέουν σε επικίνδυνες θάλασσες. Η επίθεση στο Mozart καταδεικνύει ότι οι πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας έχουν πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους και γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικοί. Πρόκειται για μία αυξανόμενη απειλή, η οποία απαιτεί συντονισμένη διεθνή αντίδραση» καταλήγει η αναλύτρια της Dryad Global.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 20:03 - 27 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.