ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όμιλος Attica: Βάζει «πυξίδα» στην ακτοπλοΐα με την εκκίνηση επενδύσεων

09:58 - 29 Ιαν 2021 | Ναυτιλία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία με την επανεκκίνηση του τουρισμού να είναι θολή και τις μεταφορές επιβατών να είναι σε καθεστώς απαγορευτικού, ο όμιλος Attica τολμά να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις ώστε να απαντήσει στη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική ακτοπλοΐα και έχει να κάνει με την ανανέωση του στόλου και την αξιοποίηση «πράσινων» τεχνολογιών.

Ουσιαστικά ο όμιλος Attica, ως εθνικός πρωταθλητής που είναι στον κλάδο, αποφασίζει και υλοποιεί ναυπηγικό πρόγραμμα, ούσα η πρώτη εταιρία μετά από πολλά χρόνια που το κάνει, «βγάζει την πυξίδα» και δείχνει το δρόμο όπου θα πρέπει να κινηθούν οι εταιρίες. Και βέβαια η κίνηση αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι οι επενδύσεις.

Εν μέσω λοιπόν κάθετης μείωσης της επιβατικής κίνησης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, η Attica προχώρησε σε συμφωνία για τη ναυπήγηση τριών υπερσύγχρονων πλοίων τύπου Aero Catamaran, με το ναυπηγείο Brodrene Aa της Νορβηγίας.

Τα τρία πλοία θα δρομολογηθούν στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας πλοία του Ομίλου στους συγκεκριμένους προορισμούς. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Η κατασκευή των τριών νέων πλοίων θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η παράδοση των πλοίων αναμένεται εντός του πρώτου τετραμήνου του 2022.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επένδυση στα πλοία τύπου Aero Catamaran συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στη σταδιακή μετάβαση σε μια πιο πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία, μέσω, μεταξύ άλλων, της χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου και των μειωμένων εκπομπών αέριων ρύπων λόγω ελαφρύτερου υλικού κατασκευής των πλοίων (carbon fibre) καθώς και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μονάδων (solar panels), οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες φωτισμού και ηλεκτροδότησης των ξενοδοχειακών υπηρεσιών των πλοίων.

Παράλληλα με την επένδυση αυτή η Attica Group ενισχύει τον ηγετικό της ρόλο αλλά και συμβάλλει με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της στην ελληνική ακτοπλοΐα, στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, καθώς και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Τα νέα, τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονης αισθητικής πλοία έχουν σχεδιαστεί με καινοτόμα χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν πλήρως τις προσφερόμενες υπηρεσίες, παρέχοντας στους πάνω από 3 εκατομμύρια επιβάτες που διακινούνται ετησίως στις γραμμές του Αργοσαρωνικού μια νέα και μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Παράλληλα, με τη δρομολόγησή τους θα αυξηθεί η μεταφορική ικανότητα για τους προορισμούς του Αργοσαρωνικού και θα μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των νησιών και των τοπικών κοινωνιών.  

Με δεδομένο ότι για τη Αττική και τον ελληνικό τουρισμό η ανάπτυξη εναλλακτικών προορισμών αποτελεί κεντρικό στόχο, η δρομολόγηση των εν λόγω πλοίων δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για όλο τον Σαρωνικό. Ουσιαστικά με τα νέα μεταφορικά δεδομένα που θα δημιουργούν «ενοποιούν» το χώρο και φέρνουν πιο κοντά στο κέντρο όλες αυτές τις περιοχές, αλλά και ανοίγουν βεντάλια ευκαιριών σε σειρά άλλων λιγότερο προβεβλημένων όμορων περιοχών στα νησιά και την παράκτια ζώνη της Τροιζηνίας και Αργολίδας.

Τα χαρακτηριστικά

Τα πλοία θα έχουν μέγιστη ταχύτητα 34 κόμβων, ολικό μήκος 36 μέτρα, πλάτος 9,7 μέτρα και μεταφορική ικανότητα 150 επιβατών, ενώ η εσωτερική διαρρύθμιση και γενικότερα ο πρωτοποριακός σχεδιασμός τους στοχεύουν στο να προσφέρουν στον επιβάτη υψηλού επιπέδου ανέσεις και υπηρεσίες. Επίσης διασφαλίζουν άνετο ταξίδι ακόμα και σε συνθήκες υψηλού κυματισμού, που διασφαλίζουν οι καινοτομίες τόσο στη γάστρα του σκάφους όσο και στα συστήματα πλοήγησης.

Διασφαλίζεται μεγαλύτερος χώρος ενδιαίτησης επιβατών, αλλά και ψηφιακές ευκολίες για συνεχή επικοινωνία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης προβλέπεται αποθήκευση αποσκευών πάνω από τα καθίσματα αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για επιβάτες με περιορισμένη κινητικότητα και χώρους για τη μεταφορά ποδηλάτων και για μεταφορά κατοικιδίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Attica Group δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και Africa Morocco Link με συνολικά 32 πλοία

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.