ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πήτερ Λιβανός-GasLog: Συγχώνευση με τον ενεργειακό βραχίονα της BlackRock-Τι προβλέπει το deal Κύριο

17:00 - 22 Φεβ 2021 | Ναυτιλία
Πήτερ Λιβανός-GasLog: Συγχώνευση με τον ενεργειακό βραχίονα της BlackRock-Τι προβλέπει το deal
Σε συμφωνία συγχώνευσης με τον ενεργειακό βραχίονα του επενδυτικού fund BlackRock ήρθε η GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού, με πλάνο αποχώρησης από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία εστιάζει σε ουσιαστικές, μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές στον κλάδο της ενέργειας.

Ειδικότερα, ο βραχίονας Global Energy & Power Infrastructure (GEPIF) της BlackRock θα αποκτήσει όλες τις κοινές μετοχές της GasLog, οι οποίες δεν ελέγχονται από συγκεκριμένους εν ενεργεία μετόχους της ναυτιλιακής, συμπεριλαμβανομένων της Blenheim Holdings, συμφερόντων της οικογένειας Λιβανού και μίας 100% θυγατρικής του Ιδρύματος Ωνάση, έναντι 5,8 δολαρίων ανά μετοχή. Βάσει συμφωνίας, προβλέπεται premium (υπεραπόδοση) 17% έναντι της τιμής με την οποία έκλεισε η μετοχή της GasLog στις 19 Φεβρουαρίου και premium 22% σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής της κατά τις τελευταίες 30 ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οικογένεια Λιβανού και η θυγατρική του Ιδρύματος Ωνάση θα συνεχίσουν να διατηρούν περίπου το 55% των μετοχών της GasLog και η BlackRock το 45% αυτών. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή θα σημάνει και τη διαγραφή των μετοχών από το αμερικανικό χρηματιστηριακό ταμπλό. Mέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η BlackRock διαχειριζόταν περίπου 8,68 τρισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία για λογαριασμό επενδυτών παγκοσμίως.

«Πρόκειται για ένα βήμα μετασχηματισμού για την GasLog, προσφέροντας στους μετόχους ένα άμεσο και σημαντικό premium για τις μετοχές τους και επιτρέποντας την πρόσβαση σε σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο απουσιάζει την τρέχουσα περίοδο από τις κεφαλαιαγορές. Είμαι χαρούμενος που συνεργαζόμαστε με τον βραχίονα GEPIF της BlackRock, μία ιδανική προσθήκη στη διοικητική μας ομάδα, δεδομένων των κοινών μας αξιών ασφάλειας, βιωσιμότητας και λειτουργικής αρτιότητας. Η GEPIF έχει ιστορικό επιτυχιών στη στήριξη επιχειρηματικών εγχειρημάτων ενεργειακών υποδομών, όπως κι εμείς. Είμαι πεπεισμένος ότι οι εργαζόμενοί μας σε στεριά και θάλασσα, οι πελάτες και οι δανειστές μας θα απολαύσουν τα κοινά οφέλη αυτής της συνεργασίας» τόνισε ο πρόεδρος της GasLog, κ. Πήτερ Λιβανός.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και υπόκειται σε έγκριση από τους μετόχους της GasLog. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της GasLog Partners, της θυγατρικής του ομίλου, θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Εξελίξεις με την GasLog Partners

Στις 10 Νοεμβρίου του 2020, η GasLog Partners ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με έναν ανεξάρτητο σύμβουλο για να διερευνήσει εναλλακτικές στη στρατηγική της. Μετά από μία ολοκληρωμένη ανάλυση στην εταιρική δομή, τα περιουσιακά στοιχεία, την οικονομική θέση, το ανταγωνιστικό περιβάλλον και την αναμενόμενη πορεία της αγοράς, εξήχθησαν τα εξής συμπεράσματα:

Η GasLog Partners:

  • Θα διατηρήσει την τρέχουσα εταιρική της δομή με την GasLog ως γενικό συνεργάτη της
  • Θα συνεχίσει μία ανεξάρτηρη εμπορική και λειτουργική στρατηγική, ιδιοκτησίας, διαχείρησης και απόκτησης LNG carriers και 
  • Θα αναζητά επιλογές ενίσχυσης της αξίας της, καθώς συνεχίζει να μειώνει το χρέος και να αυξάνει τη ρευστότητα.

Οικονομικά αποτελέσματα

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκαν τα αποτελέσματα της GasLog στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά και στο σύνολο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα ανήλθαν σε 192,6 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2020, έναντι 182,2 εκατ. δολαρίων το ίδιο τρίμηνο του 2019. Σε επίπεδο έτους, αυξήθηκαν από τα 668,6 εκατ. δολάρια στα 674 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 45,5 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2020, έναντι ζημιών 119,9 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στο σύνολο του 2020, τα κέρδη ανήλθαν σε 3,2 εκατ. δολάρια, από ζημιές 115,6 εκατ. δολαρίων το 2019.

Τέλος, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν στα 137,4 εκατ. δολάρια στο τρίμηνο και 465,5 εκατ. δολάρια στο έτος.

Διανομή μερίσματος

Παράλληλα, η ναυτιλιακή ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,05 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στις 11 Μαρτίου.

Η GasLog αποτελείται από 35 πλοία, μεταφοράς LNG. Από αυτά τα 15 ελέγχονται από την GasLog Partners.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 18:04 - 22 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.