ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Minerva Marine: Καμία εμπλοκή στην οικολογική καταστροφή στο Ισραήλ Κύριο

16:38 - 24 Φεβ 2021 | Ναυτιλία
Minerva Marine: Καμία εμπλοκή στην οικολογική καταστροφή στο Ισραήλ
Απάντηση στα ισραηλινά δημοσιεύματα που τη συνέδεσαν με τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στη χώρα, έδωσε η Minerva Marine, συμφερόντων του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου.

Μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ επεσήμαναν πως το δεξαμενόπλοιο υπό ελληνική σημαία «Minerva Helen», χωρητικότητας 103.643 dwt και κατασκευής 2004, ήταν ύποπτο για την πετρελαιοκηλίδα, η οποία γέμισε μεγάλο τμήμα της ακτογραμμής του στη Μεσόγειο με πίσσα. Το συμβάν τοποθετείται χρονικά στο διάστημα 6-11 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή της η ναυτιλιακή επισημαίνει ότι «από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 11 του μήνα, το πλοίο βρισκόταν, χωρίς φορτίο, έξω από το Πορτ Σαΐντ στην Αίγυπτο, αναμένοντας οδηγίες για το επόμενο ταξίδι του». Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για μία πρακτική που ακολουθείται συχνά από τα εμπορικά πλοία.

«Στις 11 Φεβρουαρίου, περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα), το πλοίο κινήθηκε προς το αγκυροβόλιο του Πορτ Σαΐντ, όπου έφτασε το απόγευμα, παραμένοντας κενό φορτίου. Στις 13 Φεβρουαρίου, αναχώρησε από το Πορτ Σαΐντ και την επομένη έφτασε στο λιμάνι Sidi Kerir της Αιγύπτου, όπου και φόρτωσε. Στις 15 Φεβρουαρίου το πλοίο ξεκινήσε την πορεία του για την Cartagena στην Ισπανία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του έξω από το Πορτ Σαΐντ, το πλοίο δεν ενεπλάκη σε καμία λειτουργία ή άλλη δραστηριότητα, η οποία θα μπορούσε να συνδεθεί με την απόρριψη πετρελαίου στη θάλασσα» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Το πλοίο έχει ταξινομηθεί από τον αμερικανικό νηογνώμονα American Bureau of Shipping (ABS). Είναι καλά διατηρημένο χωρίς δομικά ή άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πετρελαιοκηλίδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 22 Φεβρουαρίου, το πλοίο επιθωρήθηκε από τις ισπανικές λιμενικές αρχές στην Cartagena και δεν καταγράφηκαν ελλείψεις ή άλλες παρατηρήσεις, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι ήταν σε ικανοποιητική λειτουργική κατάσταση, χωρίς ελαττώματα».

Η ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων (Israel Nature and Parks Authority) τόνισε ότι η ακτογραμμή έχει μολυνθεί σε τεράστιο βαθμό, ιδιαίτερα σε βραχώδεις περιοχές. Με βάση τις εκτιμήσεις της, θα χρειαστεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να καθαριστεί η πίσσα από τις παραλίες και τις βραχώδεις περιοχές, πλήττοντας το «καταφύγιο» αρκετών πλασμάτων της θάλασσας. Την περασμένη εβδομάδα, μια πτεροφάλαινα μήκους 17 μέτρων ξεβράστηκε σε παραλία του βόρειου Ισραήλ. 

Η κυβέρνηση της χώρας αναζητά το πλοίο που προκάλεσε την ανυπολόγιστη καταστροφή, και μόλις εντοπιστεί, θα ακολουθήσει τη δικαστική «οδό».

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 00:40 - 25 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.