ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Αλεξανδρούπολη το θηριώδες «Endurance»-Ξεκινούν οι διασυμμαχικές ασκήσεις

18:56 - 24 Φεβ 2021 | Ναυτιλία
Στην Αλεξανδρούπολη το θηριώδες «Endurance»-Ξεκινούν οι διασυμμαχικές ασκήσεις
«Έδεσε» το μεσημέρι της Τετάρτης (24/2) στο νέο εμπορικό τερματικό λιμένα της Αλεξανδρούπολης το μεταγωγικό ENDURANCE. Με τον τρόπο αυτό ξεκινούν οι διασυμμαχικές ασκήσεις που θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο, ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) πρόκειται να συμμετάσχει σε μία σειρά από διασυμμαχικές αποστολές, κατά τις οποίες το λιμάνι θα λειτουργήσει σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα, καθώς αναμένεται να υποδεχθεί, φιλοξενήσει και προωθήσει προς τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, τον μεγαλύτερο όγκο στρατιωτικού υλικού που έχει μετακινηθεί ποτέ στο πλαίσιο της άσκησης «Defender Europe 2021».

Το ENDURANCE είναι ένα πλοίο RoRo, το οποίο μεταφέρει αυτό το υλικό, που εν συνεχεία θα προωθηθεί στη Ρουμανία, προκειμένου να συμμετάσχει στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση.

Το AR Endurance απέπλευσε πριν από περίπου μια εβδομάδα από λιμάνι της Γαλλίας και έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το μεσημέρι της Τετάρτης. Έχει ναυπηγηθεί το 1996 και έχει μήκος 264,5 μέτρα, πλάτος 32,2 μέτρα και βύθισμα 7,4 μέτρα, ενώ η χωρητικότητά του φτάνει τους 48.988 t DWT.

«Το ENDURANCE -που κατέπλευσε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2020- αποτελεί το μεγαλύτερο πλοίο που έχει μπει ποτέ στο λιμάνι μας!» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΛΑ.

Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση, με τη μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ, προκάλεσε νευρικότητα στην Τουρκία, με πολλά μέσα ενημέρωσης της γείτονος να τη σχολιάζουν επικριτικά.

Χατζημιχαήλ: Βελτιώνουμε το στίγμα του λιμανιού στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε σε σχετική δήλωση στην κατάπλευση του θηριώδους μεταγωγικού:

«Σήμερα κατέπλευσε το αμερικανικό μεταγωγικό RoRo Endurance. Ο κατάπλους πραγματοποιήθηκε ομαλά με τέσσερα ρυμουλκά παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή και με πλοηγό που έστειλε το υπουργείο Ναυτιλίας από το λιμάνι του Πειραιά.

Μάλιστα, και λόγω της προσέλκυσης πολλών και μεγάλων πλοίων και των αναγκών που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο φαίνεται ότι θα συσταθεί γραφείο πλοηγικής υπηρεσίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης δεν αποσκοπεί στον ετεροπροσδιορισμό του λιμένα σε σχέση με άλλα λιμάνια ή ανταγωνιστικούς οδούς διέλευσης εμπορευμάτων.

Υλοποιούμε με συνέπεια την ταχεία ανάπτυξη του λιμένα, βελτιώνουμε το στίγμα του στην Ανατολική Μεσόγειο και εξασφαλίζουμε την οδική και σιδηροδρομική του εγγύτητα και πρόσβαση σε Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:07 - 24 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.