ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Τέλη Φεβρουαρίου η επόμενη φάση στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Κύριο

21:00 - 24 Φεβ 2021 | Ναυτιλία
Κομισιόν: Τέλη Φεβρουαρίου η επόμενη φάση στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια
Σε νέες εξελίξεις στους διαγωνισμούς που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας αναφέρεται η ένατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας που έδωσε σήμερα (24/2) στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν στην πρώτη φάση των διαγωνισμών και να ανακοινωθεί η λίστα των υποψηφίων για τη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. 

Όπως έχει γράψει το Reporter, στις 29 Ιανουαρίου έλαβε τέλος η διαδικασία προσκόμισης των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων από τα επενδυτικά μέρη που διεκδικούν Αλεξανδρούπολη και Καβάλα και στις 10 Φεβρουαρίου η αντίστοιχη διαδικασία για την Ηγουμενίτσα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές αποφάσεις από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνονται περίπου ένα μήνα, μετά την προσκόμιση των εγγράφων. Συνεπώς για την περίπτωση της Ηγουμενίτσας, ενδέχεται η λίστα των επενδυτών να δημοσιευτεί στις αρχές Μαρτίου.

Ακολούθως, οι επιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR), στο οποίο έχει «φορτωθεί» το σύνολο των εμπιστευτικών πληροφοριών για τα προφίλ των λιμανιών. Κατόπιν, οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, με επενδυτικό πλάνο, για τα επόμενα 40 χρόνια. Ο αρχικός προγραμματισμός όριζε ως ορίζοντα υποβολής των δεσμευτικών προσφορών το τρίτο τρίμηνο του 2021. Υπάρχει αισιοδοξία για τήρηση του χρονοδιαγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις και τις παρατάσεις που έλαβαν οι επενδυτές για την κατάθεση των εγγράφων. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών και θα προκύψει ο προτιμητέος επενδυτής. Για την οριστικοποίηση των συμφωνιών με τον ανάδοχο, ίσως χρειαστεί έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επικύρωσή τους από το Κοινοβούλιο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι επενδυτές θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο των λιμανιών εντός του 2021.

«Ζεσταίνονται» Ηράκλειο και Βόλος

Προς το τέλος του πρώτου και τις αρχές του δευτέρου τριμήνου του 2021 (Μάρτιος - Απρίλιος), εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν και οι διαγωνισμοί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα λιμάνια Ηρακλείου και Βόλου, με το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες λένε στο Reporter πως «γίνεται αγώνας δρόμου» να τηρηθούν τα ανωτέρω χρονοδιαγράμματα διότι δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη σημαντικά τεχνικά και άλλης φύσεως θέματα. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο, υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικούς φορείς, οι οποίοι ζητούν εξαίρεση του ενετικού τμήματος του λιμανιού από το «πακέτο» της ιδιωτικοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την πρώτη «τριάδα», αλλά και τα χαρακτηριστικά των δύο λιμανιών, είναι καλός οιωνός.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ΕΕΣΥΠ, ο μοναδικός μέτοχος του ΤΑΙΠΕΔ, έχει εκκινήσει διαδικασία εξεύρεσης νέου διοικητικού συμβουλίου για το Ταμείο, με θητεία τριών ετών. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσα από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, να αποστείλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνοδευόμενη από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:41 - 25 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.