ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «μάτι» των επενδυτών οι ναυτιλιακές μετοχές: Οι Έλληνες που ξεχωρίζουν Κύριο

14:37 - 01 Μαρ 2021 | Ναυτιλία
Στο «μάτι» των επενδυτών οι ναυτιλιακές μετοχές: Οι Έλληνες που ξεχωρίζουν
Ελκυστικές για τους επενδυτές είναι ξανά οι ναυτιλιακές μετοχές, οι οποίες «χτίζουν» ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον «story ανάπτυξης», με ώθηση από τα θετικά στοιχεία στο μέτωπο της προσφοράς και την ταυτόχρονη «αναζωπύρωση» της ζήτησης.

«Οι εισηγμένες ναυτιλιακών εταιρειών σημειώνουν σημαντική επιτυχία τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιους όγκους συναλλαγών και αυτό το ενδιαφέρον σε όλους τους επιμέρους κλάδους» τόνισε σε πρόσφατο webinar της Capital Link, ο Omar Nokta από την Clarksons Platou. Όπως είπε ο αναλυτής, το ιστορικά χαμηλό βιβλίο παραγγελιών συμπληρώνεται πλέον από μία αυξημένη ζήτηση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανό η ναυτιλιακή αγορά να προσελκύσει νέες ομάδες επενδυτών, που λείπουν σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Τη στροφή των επενδυτών στις ναυτιλιακές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για το Φεβρουάριο, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών έκλεισαν τις συναλλαγές του μήνα με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών του ξηρού φορτίου, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών ναύλων στην αγορά τους πρώτους μήνες του 2021.

Από τις μετοχές ελληνικών συμφερόντων, εκείνη που ξεχώρισε ήταν η Castor Maritime, συμφερόντων Πέτρου Παναγιωτίδη, η οποία ολοκλήρωσε το Φεβρουάριο με άνοδο 61,16%. Η εταιρεία, με κύρια δραστηριότητα στο ξηρό φορτίο, επεκτείνει με ραγδαία ταχύτητα το στόλο της, κατορθώνοντας να διπλασιάσει τα πλοία που διαχειρίζεται από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα. Η ναυτιλιακή έκανε πρόσφατα άνοιγμα στα tankers, ενώ βρέθηκε στο επίκεντρο της επενδυτικής «μάχης» στη Wall Street ανάμεσα σε μικροεπενδυτές και hedge funds. 

Κέρδη 58,05% σημείωσε η Safe Bulkers, συμφερόντων του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου, η οποία επιταχύνει τις διαδικασίες ανανέωσης του στόλου της. Όπως έγινε γνωστό κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020, «ξεφορτώθηκε» δύο παλιά πλοία και ενισχύθηκε με ένα νεότερο panamax. 

Από κοντά και η Danaos Corporation, συμφερόντων του εφοπλιστή, Γιάννη Κούστα, η οποία ενισχύθηκε κατά 57,11% τον προηγούμενο μήνα. Η ναυτιλιακή έκλεισε το 2020 με ισχυρή κερδοφορία, επωφελούμενη από το εξαιρετικό κλίμα στην αγορά των containerships, ενώ εκτιμά ότι το 2021 θα είναι ακόμη καλύτερο.

Εξαιρετικές επιδόσεις κατέγραψαν το Φεβρουάριο οι εταιρείες συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου. Η Navios Maritime Holdings ανέβηκε κατά 44,83%, ενώ η Navios Maritime Containers πρόσθεσε 34,26%. 

Το deal με τον ενεργειακό βραχίονα του επενδυτικού fund BlackRock ώθησε «στα ύψη» την GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή «σκαρφάλωσε» 43,66% τον περασμένο μήνα, αλλά μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία θα αποχωρήσει από το αμερικανικό χρηματιστηριακό ταμπλό.

Άνοδο σχεδόν 40% (39,45%) για την Diana Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Παληού. Στο «τιμόνι» της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά του ξηρού φορτίου, τοποθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες η Σεμίραμις Παληού

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν το Φεβρουάριο, οι Star Bulk Carriers του Πέτρου Παππά (32,70%), Global Ship Lease του Γιώργου Γιουρούκου (30,97%) και Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου (20,63%).

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 16:08 - 01 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.