ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΛΠ: Η σύγκρουση για τα αυτοκίνητα και το δικαστήριο για την κρουαζιέρα Κύριο

15:14 - 03 Μαρ 2021 | Ναυτιλία
ΟΛΠ: Η σύγκρουση για τα αυτοκίνητα και το δικαστήριο για την κρουαζιέρα
Ένα νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Cosco και φορείς του Πειραιά εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες, μετά την απόφαση της κινεζικής εταιρείας να τοποθετήσει αυτοκίνητα στον προβλήτα κρουαζιέρας.

Ειδικότερα, το θέμα έγινε γνωστό, μετά από ανακοίνωση της κοινοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας-Οχι Λιμάνι στην Πειραϊκή», η οποία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον προβλήτα κρουαζιέρας, καταγγέλλοντας τον ΟΛΠ πως τον μετέτρεψε σε car terminal. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι η εν λόγω ενέργεια παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού. Ακολούθησε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατατέθηκε και ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη από τη βουλευτή του ΜέΡΑ25, Μαρία Μπακαδήμα. 

Πηγή του ΟΛΠ τονίζει στο Reporter πως «η εναπόθεση των αυτοκινήτων στο χώρο της κρουαζιέρας είναι προσωρινή και έχει εκδοθεί σχετική άδεια, μετά από αίτημά μας στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές». Όπως εξηγεί, αυτή η μεταφορά κατέστη αναγκαία, καθώς «η περιοχή Γ1 (car terminal) είναι κατειλημμένη, μετά τη μετατροπή της σε εργοτάξιο για τις ανάγκες του έργου της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα», ενώ προσθέτει ότι «το φορτίο είναι transit, δεν προορίζεται, δηλαδή, για τη χώρα μας, αλλά θα μεταφερθεί στο εξωτερικό». Η ίδια πηγή αναφέρει, τέλος, ότι παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και παλαιότερα (2010), όταν ο ΟΛΠ ήταν ακόμη δημόσιος, ενώ δε δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα, όπως ενοχλητικοί θόρυβοι ή περιορισμοί στη θέα από το λιμάνι.

Η νέα δικαστική «μάχη» για τον προβλήτα κρουαζιέρας

Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή (5/3) είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πολίτες της πόλης κατά των αποφάσεων που ενέκριναν το project του προβλήτα κρουαζιέρας, το μεγαλύτερο του επενδυτικού προγράμματος της Cosco για το λιμάνι. Η συζήτηση στο ΣτΕ ενδέχεται να λάβει παράταση, ενώ η απόφαση δε θα εκδοθεί αμέσως. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, έχουν διακοπεί προσωρινά τα έργα βυθοκορήσεων.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο ΟΛΠ έλαβε το «πράσινο φως» από το Πρωτοδικείο Πειραιά για τη συνέχιση των έργων επιχωματώσεων για τον προβλήτα κρουαζιέρας, τα οποία είχαν, επίσης, σταματήσει, έπειτα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από πολίτες του Πειραιά. Ωστόσο, η δικαστική απόφαση προβλέπει μία σειρά από προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει να τηρήσει ο ΟΛΠ.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 20:34 - 03 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.