ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυτικοί, εκπομπές ρύπων και πειρατεία στο «μάτι» των κορυφαίων της Ναυτιλίας

17:22 - 09 Μαρ 2021 | Ναυτιλία
Ναυτικοί, εκπομπές ρύπων και πειρατεία στο «μάτι» των κορυφαίων της Ναυτιλίας
Οι ηγέτες της Στρογγυλής Τραπέζης της διεθνούς Ναυτιλίας - BIMCO, INTERCARGO, Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) και INTERTANKO - συναντήθηκαν ψηφιακά την περασμένη εβδομάδα και συζήτησαν τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι φορείς επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της βιομηχανίας για την καθολική αναγνώριση των ναυτικών ως «key workers», την απανθρακοποίηση και την αντιμετώπιση της απειλής της πειρατείας, ιδιαίτερα στον Κόλπο της Γουινέας.

Αναγνώριση ναυτικών

H πανδημία ανέδειξε μία σειρά από ζητήματα που χρήζουν επίλυσης, όπως η ανάγκη διαχείρισης της κρίσης των αλλαγών πληρωμάτων, η πρόσβαση των ναυτικών σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και η προτεραιότητά τους στα εμβολιαστικά προγράμματα, στο πλαίσιο επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της INTERCARGO, κ. Δημήτρης Φαφαλιός, «είναι ώρα οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί να συντονιστούν για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού για τους ναυτικούς, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση για συλλογική δράση, καθώς η υγεία των ναυτικών δεν είναι μόνο ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά είναι υπεύθυνοι και για τη ροή του διεθνούς εμπορίου».

Εκπομπές ρύπων

Η μείωση των εκπομπών από τα πλοία παραμένει προτεραιότητα για τη βιομηχανία. Tα μέλη της Στρογγυλής Τραπέζης υπογράμμισαν την ανάγκη ελέγχου και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τόνισαν, επίσης, ότι είναι απαραίτητες μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη για την πραγματική πρόοδο προς μια βιομηχανία μηδενικού άνθρακα έως το 2050.

Οι επικεφαλής της Στρογγυλής Τραπέζης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην πρωτοβουλία της βιομηχανίας για ένα μη κυβερνητικό οργανισμό έρευνας και ανάπτυξης (International Maritime Research and Development Board - IMRB) για την επιτάχυνση της χρήσης καυσίμων και τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Πειρατεία

Η απειλή της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας συνεχίζει να αυξάνεται. Παρά το γεγονός ότι η Νιγηρία ανέλαβε πρόσφατα πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ναυτικής ασφάλειας, θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα. Tα μέλη της Στρογγυλής Τραπέζης συμφώνησαν ομόφωνα στη λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη μείωση των περιστατικών πειρατείας στη Νιγηρία.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:34 - 09 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.