ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Καλαμάτα το πλοίο-υγειονομική «βόμβα» Elbeik

21:58 - 09 Μαρ 2021 | Ναυτιλία
Στην Καλαμάτα το πλοίο-υγειονομική «βόμβα» Elbeik
Tο φορτηγό πλοίο Elbeik, που μεταφέρει 1.780 βοοειδή, κατέληξε να δέσει ανοιχτά της Καλαμάτας το πρωί της Τρίτης 9 Μαρτίου, μετά από δύο μήνες περιήγησης στη Μεσόγειο.

Αυτό έγινε λόγω της απαγόρευσης από όλες τις υπόλοιπες χώρες στην εκφόρτωση των ζώων, με τον φόβο ότι έχουν μολυνθεί από καταρροϊκό πυρετό.

Το χρονικό της περιπέτειας του Elbeik

Όλα ξεκίνησαν για το Elbeik περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2020, όταν το σημαίας Τόγκο πλοίο και το Karim Allah σημαίας Λιβάνου ανέλαβαν τη μεταφορά των βοοειδών, από την Ταραγόνα και την Καρθαγένη της Ισπανίας προς τη Λιβύη και την Τουρκία, αλλά απαγορεύτηκε ο κατάπλους τους στη Σαρδηνία και σε λιμάνια της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα – Η παρέμβαση της Επιτρόπου Υγείας

Αυτά τα συνεχή απανωτά απαγορευτικά ανάγκασαν το Elbeik να επιστρέψει προς την Ισπανία. Ωστόσο, η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ζήτησε από την Ελλάδα να φροντίσει για τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα και καύσιμα του Elbeik.

Έτσι μετά τον ανεφοδιασμό του πλοίου σε καύσιμα στους λιμένες της Κρήτης, το Elbeik κατευθύνθηκε προς την Καλαμάτα για τρόφιμα και ζωοτροφές με το κεντρικό λιμεναρχείο της πόλης και κλιμάκιο της κτηνιατρικής υπηρεσίας να στήνουν επιχείρηση για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών διαδικασιών, κατά τον ανεφοδιασμό, λόγω των φόβων από την πιθανή ασθένεια των ζώων.

Σύμφωνα με το marinetraffic, το Elbeik βρίσκεται ήδη στον κόλπο της Καλαμάτας.

Έχουν πεθάνει ζώα – Θα γίνει ευθανασία στα υπόλοιπα

Πλέον, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πλοίο μόλις λάβει όλες τις προμήθειες σε τρόφιμα και ζωοτροφές θα αναχωρήσει με κατεύθυνση προς την Ισπανία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα εξελίσσεται ένα ακόμη θρίλερ που θα αφορά την τύχη των ζώων.

Με δεδομένο πως, όπως αναφέρει ο Guardian, έχουν ήδη πεθάνει κάποια από τα ζώα κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ανακύπτει ζήτημα ευρύτερης δημόσιας υγείας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Οι ισπανικές αρχές επιθυμούν την θανάτωσή τους, ενώ οι ιδιοκτήτες των ζώων αναζητούν λύσεις, προκειμένου να αγοραστούν από τρίτο και να μην υποστούν νέα οικονομική ζημιά.

Ο Guardian σημειώνει πως εκπρόσωποι του Karim Allah και του Elbeik κατηγόρησαν τους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας για την κατάσταση.

Αυτή η περιπέτεια με το πλοίο έχει απασχολήσει διεθνή ΜΜΕ, ενώ πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος έχει αναλάβει και η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση CIWF για την ευημερία των ζώων κτηνοτροφικών μονάδων.

{https://www.youtube.com/watch?v=tfwEglGiKdk}

Τελευταία τροποποίηση στις 22:12 - 09 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.