ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πράσινη» Ναυτιλία: Προχωρά με ελληνική στήριξη το Ταμείο R&D $5 δισ.

13:51 - 11 Μαρ 2021 | Ναυτιλία
«Πράσινη» Ναυτιλία: Προχωρά με ελληνική στήριξη το Ταμείο R&D $5 δισ.
Μία σειρά από χώρες στηρίζουν το κάλεσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας για ένα Ταμείο Έρευνας και Ανάπτυξης, ύψους 5 δισ. δολαρίων, με στόχο την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης των ναυτιλιακών μεταφορών.

Όπως έχει γράψει το Reporter, το μέτρο συζητήθηκε στην Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 75) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ κορυφαίες ναυτιλιακές ενώσεις ασκούν πίεση για την επικύρωση της πρότασης στην επόμενη συνεδρίαση του IMO τον προσεχή Ιούνιο. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το 2023.

Η εν λόγω πρόταση, η οποία υπεβλήθη επίσημα χθες (10/3) στον IMO, με τη στήριξη κρατών μελών, όπως η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Λιβερία και η Σιγκαπούρη, προβλέπει μία υποχρεωτική συνεισφορά 2 δολαρίων ανά τόνο καυσίμου, που θα καταναλώνει το εκάστοτε πλοίο. Στόχος είναι η δημιουργία ενός Οργανισμού Έρευνας και Ανάπτυξης (International Maritime Research and Development Board - IMRB), ο οποίος θα προωθεί τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών άνθρακα και άλλες ουσιαστικές «πράσινες» πρωτοβουλίες.

Σημειώνεται ότι την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο της πρότασης έχουν εκφράσει ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα 5 δισ. δολάρια δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ρύπων.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 11 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.