ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουέζ: Πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η κίνηση

15:50 - 29 Μαρ 2021 | Ναυτιλία
Σουέζ: Πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η κίνηση
Tουλάχιστον 369 πλοία βρίσκονται σε αναμονή για να να διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ. Στην επιχείρηση αποκόλλησης συμμετείχαν δέκα ρυμουλκά πλοία και εκσκαφείς οι οποίοι αφαίρεσαν 27.000 κυβικά μέτρα άμμου.

Το να επανέλθει η Διώρυγα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, σε κανονικούς ρυθμούς είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία. 

Οι αιγυπτιακές αρχές υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν 3,5 ημέρες για να αποκατασταθεί πλήρως η κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία και συμβάλλει κατά 2,5% στο ΑΕΠ της χώρας.

«Ακόμα και όταν ανοίξει και πάλι η διώρυγα, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια δυναμικότητα και τον εξοπλισμό είναι σημαντικές», ανέφερε σήμερα σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της η Maersk, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Στη διώρυγα έχουν εγκλωβιστεί τρία πλοία της Maersk ενώ άλλα 29 περιμένουν να μπουν σε αυτή, είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι έως τώρα ήδη 15 πλοία της έχουν αλλάξει ρότα για να πλεύσουν νοτίως της Αφρικής.

«Αξιολογώντας τον αριθμό των πλοίων που έχει σήμερα συσσωρευτεί, μπορεί να χρειαστούν έξι ή και περισσότερες ημέρες για να περάσει ολόκληρη η σειρά των πλοίων» ανέφερε η εταιρεία.

Η ελβετική εταιρεία MSC ανέφερε το Σάββατο ότι η κατάσταση αυτή «θα οδηγήσει σε μια από τις μεγαλύτερες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο τα τελευταία χρόνια».

«Δυστυχώς, ακόμα κι όταν ανοίξει η διώρυγα για τον τεράστιο αριθμό πλοίων που έχουν συσσωρευτεί και που περιμένουν αγκυροβολημένα, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση στους κατάπλους σε ορισμένα λιμάνια και ίσως αντιμετωπίσουμε νέα προβλήματα συμφόρησης», ανέφερε σε ανακοίνωση η Καρολίν Μπεκάρ, αντιπρόεδρος της MSC. «Προβλέπουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη αναστάτωση απ’ ότι κατά τους τρεις πρώτους μήνες, και ίσως να είναι δυσκολότερο απ’ ότι ήταν στα τέλη του περασμένου έτους».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:47 - 29 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.