ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκαθίσταται η κυκλοφορία στο Σουέζ-Η «μάχη» των αποζημιώσεων

13:31 - 03 Απρ 2021 | Ναυτιλία
Τα τελευταία πλοία που είχαν αποκλειστεί από την προσάραξη του τεράστιου containership στη Διώρυγα του Σουέζ αναμένεται να περάσουν το κανάλι σήμερα, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης της Διώρυγας, η οποία επισήμανε ότι αναμένεται σύντομα να δημοσιευτούν τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη σχετικά με το περιστατικό.

Ο Οσάμα Ράμπια, ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), δήλωσε πως 85 πλοία αναμένεται να περάσουν τη διώρυγα και από τις δύο πλευρές σήμερα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα τελευταία 61 πλοία, εκ των 422 που είχαν σχηματίσει «ουρές» εν αναμονή διάπλου, όταν το πλοίο Ever Given αποκολλήθηκε τη Δευτέρα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού διαταράχθηκαν όταν το μήκους 400 μέτρων Ever Given προσάραξε στη ζωτικής σημασίας εμπορική αρτηρία στις 23 Μαρτίου. Ειδικές ομάδες διάσωσης χρειάστηκαν σχεδόν μία εβδομάδα για να το «απελευθερώσουν».

Έρευνα

Μια έρευνα της SCA ξεκίνησε την Τετάρτη σχετικά με τα αίτια της προσάραξης του πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ, είπε ο Ράμπια στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο MBC Masr χθες το βράδυ.

«Η έρευνα εξελίσσεται καλά και θα χρειαστούν δύο επιπλέον ημέρες, κατόπιν θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αξιώσεις έως και 1 δισ.

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να αξιώσει έως και 1 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τις ζημιές που προκάλεσε το Ever Given στη Διώρυγα. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ράμπια σε αιγυπτιακά μέσα, το ποσό αντιστοιχεί σε απώλειες στα τέλη διελεύσεων, ζημιές στο κανάλι στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης και κόστη εξοπλισμού και εργασιών.

Η Evergreen Marine, ο ναυλωτής του πλοίου με έδρα το Ταϊβάν, υποδεικνύει την ιαπωνική εταιρεία Shoei Kisen, στην οποία ανήκει το πλοίο, ως υπεύθυνη για πιθανές αποζημιώσεις στην Αίγυπτο και σε τρίτα μέρη, βάσει της συμφωνίας ναύλωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:05 - 03 Απρ 2021
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.