ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το γαλλικό «πακέτο» για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού Κύριο

21:44 - 13 Απρ 2021 | Ναυτιλία
Το γαλλικό «πακέτο» για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού
Μία συνολική πρόταση για την κατασκευή των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού παρουσίασε η Γαλλία, με «μπροστάρη» τη Naval Group.

Όπως έγραψε πρόσφατα το Reporter, η γαλλική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε πρόσφατα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, προκειμένου να αξιολογήσει τις υποδομές της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Naval, η γαλλική πρόταση, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και, παράλληλα, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, με τον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, και βελτιστοποιημένο κόστος.

H πρόταση περιλαμβάνει:

  • 4 FDI HN - Η πιο σύγχρονη φρεγάτα τελευταίας γενιάς - με 3 να κατασκευάζονται στην Ελλάδα και την πρώτη έτοιμη σε υπηρεσία μέχρι το 2025
  • Ενδιάμεση λύση με παραχώρηση 2 φρεγατών, διαθέσιμες στις αρχές του 2022, δωρεάν
  • Εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα
  • Μακρόχρονη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία για τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών οφελών και θέσεων εργασίας

«Οι συνεργάτες της Team France που προσφέρουν το πακέτο (Naval Group, Thales, MBDA) είναι μια ισχυρή ομάδα που συνεργάζεται εδώ και δεκαετίες γενικότερα, καθώς και στο γαλλικό πρόγραμμα FDI ειδικότερα. Προσβλέπουμε στην επέκταση του αποτυπώματος μας στη χώρα, και τη συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις για το πρόγραμμα φρεγατών αλλά και πέρα από αυτό,με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και σημαντικών οικονομικών οφελών για τις επόμενες δεκαετίες» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

- 3 “Made in Greece” φρεγάτες FDI HN με πλήρη μεταφορά τεχνολογίας που θα μεγιστοποιήσει την εμπλοκή της Ελληνικής βιομηχανίας,

- εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200ΗΝ με εκτενή συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας

- Μεταφορά τεχνολογίας που επιτρέπει τον εντοπισμό στην Ελλάδα των λειτουργικών δραστηριοτήτων συντήρησης της FDI HN, δραστηριότητες που μπορούν να επεκταθούν  και σε άλλα προγράμματα.

- Συμμετοχή στην ανάπτυξη προσομοιωτών εκπαίδευσης με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών και τη θέση των συναφών δυνατοτήτων που προσφέρουν ανταγωνιστικότητα, αντιδραστικότητα και ευελιξία στην ανάπτυξη και συντήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ελληνικού Ναυτικού

- Ενσωμάτωση εξειδικευμένων ελληνικών εταιρειών στον παγκόσμιο πίνακα προμηθευτών , προκειμένου να ενσωματωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού τους και να επωφεληθεί από την άμεση πρόσβαση σε όλες τις αγορές τους.

- Συμμετοχή σε κοινά έργα R &D  για την ανάπτυξη μελλοντικών ναυτικών συστημάτων

- Σημαντική ενίσχυση της ελληνικής ναυτικής βιομηχανίας, διασφαλίζοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού και δημιουργώντας σημαντικά οικονομικά οφέλη σε βάθος χρόνου.

-Ισχυροποίηση της βιομηχανικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας

Η ενδιάμεση λύση

Η ενδιάμεση λύση που προτείνει η Γαλλία για το Π.Ν. έως το 2025 και 2026 περιλαμβάνει την αντιαεροπορική φρεγάτα  (AAW Jean Bart και την ανθυποβρυχιακή φρεγάτα (ASW) Latouche-Tréville, που είναι εν ενεργεία πλοία του Γαλλικού Ναυτικού.

Η φρεγάτα Jean-Bart έχει ως βασική αποστολή την αντιαεροπορική δράση, υποστηρίζοντας τη ναυτική αεροπορία με πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρου και πιθανώς εμπορικών πλοίων.

Η φρεγάτα Latouche-Tréville έχει ως βασική αποστολή την ανθυποβρυχιακή δράση σε ανοιχτή θάλασσα και την προστασία μονάδων υψηλής αξίας.

Και τα δύο πλοία έχουν λαμπρό επιχειρησιακό ιστορικό και θα μεταβιβαστούν χωρίς κόστος στο Π.Ν.

ΜΕΚΟ

Για την κάλυψη των ζητουμένων της Ελλάδας προτείνεται μία λύση χωρίς ρίσκο καθώς η αναβάθμιση θα γίνει σε συνεργασία με τη Thales που έχει προμηθεύσει το αρχικό Σύστημα Διαχειρίσης Μάχης και θα ηγείται του έργου.

Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade,  όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO ΗΝ προορίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τόσο στην THALES όσο και στην NAVAL GROUP και τις ήδη διαμορφωμένες  σχέσεις  με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους.

Αναλυτικά η πρόταση στο συνημμένο αρχείο

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 22:38 - 13 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.