ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειρατεία στη Ναυτιλία: Υποχώρησαν τα περιστατικά-Αυξάνεται η βία

15:12 - 20 Απρ 2021 | Ναυτιλία
Πειρατεία στη Ναυτιλία: Υποχώρησαν τα περιστατικά-Αυξάνεται η βία
Στον Κόλπο της Γουινέας έλαβαν χώρα σχεδόν τα μισά (43%) περιστατικά πειρατείας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (International Maritime Bureau).

To πρόσφατο διεθνές report του IMB καταγράφει 38 επιθέσεις από το ξεκίνημα το έτους, έναντι 47 την ίδια περίοδο πέρυσι. Παράλληλα, καταγράφηκαν 33 επιβιβάσεις σε πλοία, δύο απόπειρες επιθέσεων, δύο περιστατικά, στα οποία οι δράστες άνοιξαν πυρ και κατάληψη ενός πλοίου.

Παρότι τα στοιχεία δείχνουν πτώση σε ετήσια βάση, το IMB προειδοποίησε ότι η βία έναντι των πληρωμάτων σημειώνει αύξηση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Από την πρώτη ημέρα του 2021, 40 μέλη πληρωμάτων έχουν απαχθεί, έναντι 22 το πρώτο τρίμηνο του 2020. Δυστυχώς ένας ναυτικός έχει χάσει τη ζωή του.

Ο Κόλπος της Γουινέας παραμένει η πιο επικίνδυνη περιοχή για τους ναυτικούς, καθώς εκεί έλαβαν χώρα και οι 40 απαγωγές.

«Οι πειρατές του Κόλπου είναι καλά εξοπλισμένοι και επιτίθενται μακριά από τη στεριά, ενώ δε διστάζουν να προβούν σε βίαιες πράξεις έναντι αθώων πληρωμάτων» τόνισε ο Διευθυντής του IMB, Michael Howlett. 

Σε άλλα σημεία του πλανήτη, στη Σομαλία καταγράφηκε μόλις ένα περιστατικό, ενώ στα Στενά της Σιγκαπούρης σημειώθηκαν έξι επιθέσεις, έναντι πέντε πέρυσι.

Το IMB επεσήμανε, επίσης, μία ανοδική τάση στα περιστατικά στο Καγιάο του Περού, όπου καταγράφηκαν πέντε πειρατικές επιθέσεις, έναντι τριών το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:16 - 20 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.