ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά ξηρού φορτίου: Οι αμερικανικές εξαγωγές σιτηρών «εκτοξεύουν» τα τονομίλια

11:07 - 07 Μαϊ 2021 | Ναυτιλία
Ανοδική πορεία καταγράφει φέτος η αγορά ξηρού φορτίου και μάλιστα όχι μόνο για τα μεγαλύτερα μεγέθη, όπως τα Capesizes.

Σύμφωνα με ανάλυση της BIMCO, οι αμερικανικές εξαγωγές σιτηρών, που ευνοούν κατά κύριο λόγο τα μεσαίου μεγέθους bulkers, όπως τα Handymaxes και τα Panamaxes, έχουν πυροδοτήσει μια αύξηση στα τονομίλια κατά το α΄ τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τονομίλια που παρήχθησαν από τις εξαγωγές χονδροειδών σιτηρών των ΗΠΑ αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 198,3%, αγγίζοντας τα $154 δισ. Οι εν λόγω εξαγωγές έφτασαν τους 9,2 εκατ. τόνους και συνολικά το Q1 άγγιξαν τους 21,3 εκατ. τόνους. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση τριμήνου και για αύξηση 120% συγκριτικά με το Q1 του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIMCO, η Κίνα αποτελεί μέχρι στιγμής φέτος τον μεγαλύτερο αγοραστή αμερικανικών σιτηρών, έχοντας εισαγάγει 6,2 εκατ. τόνους και αφήνοντας πίσω τις πολύ χαμηλές εισαγωγές των προηγούμενων ετών, απόρροια των εμπορικών διενέξεων των δύο κρατών.

Παράλληλα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα αποτέλεσαν το α΄ τρίμηνο σημαντικούς εισαγωγείς αμερικανικών σιτηρών, καθώς παρέλαβαν αντίστοιχα 4,3 εκατ. τόνους και 1,7 εκατ. τόνους σιτηρών.

«Η αγορά ξηρού φορτίου συνεχίζει την ισχυρή απόδοσή της και υποστηρίζεται εν μέρει από την υψηλή ζήτηση για εμπόριο σιτηρών, με τις ΗΠΑ να παρέχουν σημαντικό μέρος της στήριξης. Μόνο τον Μάρτιο, οι αμερικανικές εξαγωγές χονδροειδών σιτηρών ισοδυναμούσαν με ναυλώσεις 123 Panamaxes, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 κατευθύνθηκαν προς την Άπω Ανατολή», τονίζει στην ανάλυση ο κ. Peter Sand, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.