ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλακιωτάκης: Νέο θεσμικό πλαίσιο για το yachting εντός του καλοκαιριού

12:47 - 17 Μαϊ 2021 | Ναυτιλία
Πλακιωτάκης: Νέο θεσμικό πλαίσιο για το yachting εντός του καλοκαιριού
«Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τον τομέα του yachting, έναν εξαιρετικά ελπιδοφόρο τομέα για την πατρίδα μας», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ο υπουργός σημείωσε για το yachting: «Ως υπουργείο επεξεργαζόμαστε ήδη σχετικό νομοσχέδιο για την προσέλκυση σκαφών αναψυχής στη χώρα μας με γενική κατεύθυνση τα ανοιχτά θαλάσσια σύνορα για όλα τα σκάφη με όρους όμως και κανόνες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση, θα το παρουσιάσουμε στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τέλη Μαΐου οπότε μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τον τομέα του yachting, έναν εξαιρετικά ελπιδοφόρο τομέα για την πατρίδα μας. Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος παγκόσμιος προορισμός για τη δραστηριοποίηση του yachting  οπότε εμείς αναμένεται να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία».

Σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Με βάση την εμπειρία της προηγούμενης χρονιά και τις υγειονομικές εξελίξεις αναθεωρήσαμε ήδη σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες, τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς της κρουαζιέρας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Φέτος αναμένεται να δραστηριοποιηθούν περί τα 40 κρουαζιερόπλοια. Στη φετινή τουριστική περίοδο που μόλις ξεκινά, ο αριθμός των λιμανιών που θα υποδεχτούν κρουαζιερόπλοια ανέρχεται περίπου στα 45 ενώ τα περισσότερα λιμάνια μας έχουν ήδη συντάξει τα δικά τους επιχειρησιακά σχέδια άρα προβλέπεται πολύ καλύτερη χρονιά για την κρουαζιέρα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και για την κρουαζιέρα».

Ερωτηθείς για το αν εξετάζεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα πληρώματα των πλοίων, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε: «Ήδη αρκετοί ναυτικοί μας έχουν εμβολιαστεί και αρκετοί έχουν κλείσει ραντεβού, αυτό που μελετάμε ως υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ είναι ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός για τους ναυτικούς μας που δραστηριοποιούνται κυρίως στην ποντοπόρο ναυτιλία με το μονοδοσικό εμβόλιο της  Johnson και βέβαια προσπαθούμε να βρούμε τρόπους έτσι ώστε περισσότεροι ναυτικοί να απολαύσουν τις ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού».

Όσον αφορά την επέκταση της τουριστικής περιόδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «τα πρώτα μηνύματα μιλούν για επέκταση της τουριστικής περιόδου ειδικά σε προορισμούς που έχουν τις υποδομές για να μπορεί να επεκταθεί η τουριστική περίοδος άρα τα πρώτα μηνύματα ναι, είναι θετικά», συμπληρώνοντας πως «το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρεί με ταχείς ρυθμούς επομένως σίγουρα η χρονιά που θα διανύσουμε θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή».

Τέλος, ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο θα υπάρχουν ειδικοί χώροι για τους εμβολιασμένους που θα είναι χωρίς μάσκα και άλλοι χώροι για τους μη εμβολιασμένους, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε επί του παρόντος εάν όμως το πρόγραμμα του εμβολιασμού εξελιχθεί με τους ρυθμούς που εξελίσσεται  αυτή τη ώρα αντιλαμβάνεστε ότι θα ληφθούν τέτοιου είδους μέριμνες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.