ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρ. Πίττας-EuroDry: Επιστροφή στα κέρδη το α’τρίμηνο-Επεκτείνει τον στόλο της

12:22 - 22 Μαϊ 2021 | Ναυτιλία
Αρ. Πίττας-EuroDry: Επιστροφή στα κέρδη το α’τρίμηνο-Επεκτείνει τον στόλο της
Καθαρά κέρδη 0,9 εκατ. δολάρια κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2021 η EuroDry, συμφερόντων του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα, έναντι ζημιών 2,3 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Η επιστροφή στην κερδοφορία οφείλεται κυρίως στο θετικό μομέντουμ που επικρατεί στη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου, με την εταιρεία να λαμβάνει ώθηση από τα ιδιαιτέρως υψηλά ναύλα, την πολύ αυξημένη ζήτηση και την συνάμα μειωμένη προσφορά πλοίων προς ναύλωση.

Παράλληλα, η εισηγμένη στον Nasdaq ναυτιλιακή εταιρεία κατέγραψε καθαρά έσοδα 8,6 εκατ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση 69,3% σε σύγκριση με τα 5,1 εκατ. δολάρια του α’ τριμήνου του 2020. Τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 4 εκατ. δολάρια το φετινό πρώτο τρίμηνο έναντι 0,6 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος και CEO της ναυτιλιακής εταιρείας, κ. Αριστείδης Πίττας, στάθηκε στην ανάκαμψη των ναύλων ως αιτία επιστροφής στα κέρδη. Παράλληλα, πρόβλεψε πως η αγορά του ξηρού φορτίου θα παραμείνει ισχυρή για τα δύο επόμενα χρόνια. Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να διατηρηθεί ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της ναυλαγοράς. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η προϋπόθεση πως θα προχωρήσουν κανονικά τα εμβολιαστικά προγράμματα, επιτρέποντας στις χώρες να επενδύσουν σε νέα έργα υποδομών.

«Σε αυτό το θετικό περιβάλλον για την αγορά, η βασική στρατηγική μας είναι να επεκτείνουμε τον στόλο μας με αποδοτικό τρόπο, παρά τα περιορισμένα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Πίττας.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της, η EuroDry έκανε επίσης γνωστό πως επεκτείνει τον στόλο της, αγοράζοντας το 8o bulker της. Πρόκειται για το πλοίο «Blessed Luck» χωρητικότητας 76.704 dwt, το οποίο κατασκευάστηκε το 2004 στο ιαπωνικό ναυπηγείο Sasebo Heavy Industries. Η συμφωνία έκλεισε στα 12,12 εκατ. δολάρια, ενώ το πλοίο αναμένεται να παραδοθεί στην Eurodry εντός του Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία σύνηψε συμφωνία για τη ναύλωση του «Blessed Luck» για ένα διάστημα τουλάχιστον 11 μηνών και μάξιμουμ 13 μηνών, έναντι 19.500 δολαρίων ανά ημέρα. Σύμφωνα με τη EuroDry, το deal θα συνεισφέρει περίπου 4 εκατ. δολάρια στα EBITDA της εταιρείας για την ελάχιστη περίοδο ναύλωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 22 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.