ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρόταση της ισπανικής Navantia στην Ελλάδα για 4 φρεγάτες

12:58 - 31 Μαϊ 2021 | Ναυτιλία
Η πρόταση της ισπανικής Navantia στην Ελλάδα για 4 φρεγάτες
Η ισπανική ναυπηγική εταιρεία Navantia παρουσίασε στις 21 Μαΐου την προσφορά της, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Ναυτικού σε φρεγάτες.

Η πρόταση της Navantia συνδυάζει μια εντυπωσιακή σειρά τεχνικών προϊόντων, βασισμένη στις πιο πρόσφατες καινοτομίες της στον τομέα των πολεμικών πλοίων, με τη δέσμευση για μεγιστοποίηση της κατασκευής και καθέλκυσης πλοίων σε ελληνικό έδαφος με τη συνεργασία της ελληνικής βιομηχανίας, και παράλληλα για ελαχιστοποίηση των κινδύνων. 

Η Navantia έχει δεσμευτεί για την έγκαιρη παράδοση 4 νέων φρεγατών στο στόλο του Ελληνικού Ναυτικού και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ μέσα στα απαιτητικά χρονικά πλαίσια του Ελληνικού Ναυτικού. Στις νέες φρεγάτες περιλαμβάνεται η F-110, βασισμένη στον πιο σύγχρονο σχεδιασμό έξυπνης φρεγάτας, που πρόκειται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του Ισπανικού Ναυτικού.

Η F-110 ενσωματώνει ναυπηγικές τεχνολογίες αιχμής που συνδυάζονται με τις καινοτόμες παραγωγικές και επιχειρησιακές της ικανότητες. Στις καινοτομίες περιλαμβάνονται η πλήρης διαλειτουργικότητα με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά συστήματα, τελευταίας γενιάς όπλα και η χρήση "ψηφιακού διδύμου" που επιτρέπει την επιχειρησιακή προσομοίωση και αξιολόγηση. 

Η Navantia θα συνεργαστεί με την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και θα τονώσει το οικοσύστημα των φορέων ανάπτυξης τεχνολογίας, των τεχνικών εταιρειών, των εργολάβων βιομηχανικών διαδικασιών και των προμηθευτών εξοπλισμού και υλικών στην Ελλάδα. Βασική συνιστώσα του προγράμματος είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που παρουσίασε η ισπανική ναυπηγική εταιρεία και επιδιώκει την αναζωογόνηση της ελληνικής ναυπηγικής ικανότητας. Το εν λόγω σχέδιο δεν περιορίζεται στις βιομηχανικές σχέσεις, αλλά δημιουργεί συνεργασίες με πανεπιστήμια και κέντρα αριστείας για την καινοτομία και την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού.

Ακρογωνιαίος λίθος του σχεδίου είναι η μεγάλη πείρα της εταιρείας στην ανάπτυξη ικανοτήτων για χώρες εταίρους όπως η Αυστραλία, η Νορβηγία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Επιπλέον, η Navantia σκοπεύει να προωθήσει τις απαραίτητες επενδύσεις για την ανασυγκρότηση των ελληνικών ναυπηγείων, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας βιώσιμης πηγής απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα. 

Προκειμένου να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με την ελληνική βιομηχανία, η Navantia εγκαινιάζει στις 9 Ιουνίου τη διαδικτυακή πύλη "Ημέρα Βιομηχανίας" η οποία θα της επιτρέψει να έρθει σε επαφή με το ελληνικό ναυπηγικό και βιομηχανικό οικοσύστημα και με εγχώριες εταιρείες κάθε είδους και μεγέθους. Σκοπός της πύλης είναι να παρουσιάσει τους στόχους του προγράμματος και να προσφέρει στις ελληνικές εταιρείες την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επιμέρους συναντήσεις με τη Navantia και να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας.

"Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια προσφέρουμε στην Ελλάδα την πιο προηγμένη φρεγάτα μας, την F-110, η οποία συνιστά ένα τεχνολογικό άλμα ως προς τις ικανότητές της και έχει ήδη προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον", δήλωσε ο Ricardo Domínguez, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Navantia. 

"Η Navantia διαθέτει μεγάλη πείρα στη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε χώρες εταίρους, όπως έχουμε ήδη αποδείξει στην Αυστραλία, τη Νορβηγία και προσφάτως στη Σαουδική Αραβία. Το ιστορικό επιδόσεών μας στον τομέα και η θέλησή μας να συνεργαστούμε με την ελληνική βιομηχανία προσδίδουν σημαντική αξία στην πρότασή μας", σχολίασε ο Javier Herrador, Αντιπρόεδρος Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.