ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσωρινό αδιέξοδο στον ΙΜΟ για τα μέτρα μείωσης των ρύπων

14:55 - 02 Ιουν 2021 | Ναυτιλία
Προσωρινό αδιέξοδο στον ΙΜΟ για τα μέτρα μείωσης των ρύπων
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η προπαρασκευαστική συνεδρίαση της διεπαγγελματικής ομάδας εργασίας για τα αέρια του θερμοκηπίου (Intersessional Working Group on Greenhouse Gases - ISWG-GHG) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της επιτροπής προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος (MEPC) του IMO, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν οι στόχοι για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στη ναυτιλία για το υπόλοιπο της τρέχουσας δεκαετίας.

Όπως προέκυψε από τα πρακτικά της συνεδρίασης της ISWG-GHG, 27 κράτη-μέλη αρνήθηκαν να ψηφίσουν για το πακέτο περικοπών για τα αέρια του θερμοκηπίου την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, των νησιών του Ειρηνικού, αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Τα 27 κράτη-μέλη, που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν, απαιτούν από τον IMO να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους στόχους του για την περαιτέρω μείωση των ρύπων.

Σημειώνεται ότι από το 2019, οι κυβερνήσεις διαπραγματεύονται για ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία θα πετύχει τους στόχους της έως το 2030.

Σε πρώτη φάση, ο IMO στοχεύει στη μείωση κατά 40% του αποτυπώματος άνθρακα στην παγκόσμια ναυτιλία έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008.

Τα οριστικά μέτρα αναμένεται να εγκριθούν στην 76η σύνοδο του IMO, η οποία θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου του 2021.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:56 - 02 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.