ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά Κύριο

13:50 - 07 Ιουλ 2021 | Ναυτιλία
Στον Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Πλειοδότης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου οι εταιρείες του οποίου κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά ύψους 37,2 εκατ. ευρώ για το ακίνητο της ΕΤΑΔ και 25 περίπου εκατ. ευρώ για το ακίνητο του ΕΝΑΕ.

Ο εφοπλιστής έστειλε τους εργαζόμενους στις εταιρείες του το ακόλουθο μήνυμα: "Πράγματι οι εταιρίες που εκπροσωπούμε είναι οι πλειοδότες των διεξχθέντων διαγωνισμών. Η ταχεία αδειοδότηση των σχεδιαζομένων χρήσεων θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και χρειάζεται πολλή δουλειά απ΄όλους".

Το μπαλάκι λοιπόν περνάει ξανά στο δημόσιο το οποίο θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα προκειμένου αφενός να γίνουν οι αδειοδοτήσεις και αφετέρου να διευθετήσει θέματα όπως η μεταφορά του hot spot μεταναστών που βρίσκεται μέσα στα Ναυπηγεία ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις του Προκοπίου.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός (Δεξαμενή 5 και προβλήτες 3 – 4) αφορά την ιδιοκτησία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά την ιδιοκτησία του Ειδικού Διαχειριστή (ΕΝΑΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προκοπίου προσέφερε -όπως προαναφέρθηκε- 37,2 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το τμήμα που πουλούσε η ΕΤΑΔ. Προσέφερε επίσης, 25,2 εκατ. ευρώ στον παράλληλο διαγωνισμό του ΕΝΑΕ για το άλλο μισό του Ναυπηγείου. Στον δεύτερο διαγωνισμό (του ΕΝΑΕ) η Pyletech, συμφερόντων του Θεόφιλου Πριόβολου, προσέφερε 22,1 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Pyletech εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των διαγωνισμών:

"Ως Όμιλος Pyletech, που γνωρίζει άριστα το ναυπηγικό κομμάτι, τη διεθνή αγορά και τις σημαντικές επενδύσεις, που απαιτούνται για να καταστούν τα πρώην ναυπηγεία Σκαραμαγκά βιώσιμα και διεθνώς ανταγωνιστικά, καταθέσαμε εύλογες και κοστολογημένες προτάσεις. Ωστόσο, δεν ήταν οι επικρατέστερες.

Χαιρόμαστε να υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι σκοπεύουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και μάλιστα σε αυτόν τον υψηλού ρίσκου τομέα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Το δικό μας επενδυτικό πλάνο προέβλεπε επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε πάνω από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Ελπίζουμε οι επενδύσεις των νέων επενδυτών, που επικράτησαν, να ξεπεράσουν τις δικές μας και να αποδειχθούν βιώσιμες, προς όφελος της Ελλάδας.

Εμείς συνεχίζουμε να εξετάζουμε διάφορες επενδύσεις, που σχετίζονται με την προηγμένη τεχνολογία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική".

Σημειώνεται οτι ο Σκαραμαγκάς είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ελλάδας όπως επίσης και το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι μία ναυπηγική βιομηχανική μονάδα παγκοσμίου φήμης της οποίας πρώτος ιδιώτης μέτοχος ήταν ο εμβληματικός Έλληνας μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος. Διαθέτει ιστορία άνω των εξήντα ετών και μακρά εμπειρία στην κατασκευή και επισκευή πολλών διαφορετικών τύπων σκαφών, μεταξύ των οποίων τα πιο προηγμένα συμβατικά υποβρύχια παγκοσμίως. Εκτείνονται σε χώρο 832.000m², με 65.000m² από αυτά να είναι στεγασμένα. Διαθέτουν δύο μόνιμες δεξαμενές 500 και 250 χιλιάδων τόνων, καθώς και τρεις μικρότερες πλωτές δεξαμενές (72 χιλιάδες, 60 χιλιάδες και 36 χιλιάδες τόνοι). Όπως και κεκλιμένη ναυπηγική κλίνη για την καθέλκυση πλοίων ή τμημάτων αυτών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:27 - 07 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.