ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατσαφάδος: Κοντά στο 60% οι εμβολιασμένοι επιβάτες στα πλοία

10:18 - 22 Ιουλ 2021 | Ναυτιλία
Κατσαφάδος: Κοντά στο 60% οι εμβολιασμένοι επιβάτες στα πλοία
O υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα λιμάνια με την αύξηση της τουριστικής ροής εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας πως περίπου το 60% των ατόμων που επιλέγουν να ταξιδέψουν με πλοίο, έχουν εμβολιαστεί.

Αναλυτικότερα μεταξύ άλλων, δήλωσε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1:

Αναφορικά με τους ελέγχους στα πλοία

«Είμαι στην Άνδρο μαζί με τον υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος, ο υπουργός αύριο (23/7) θα ταξιδέψει στη Σύρο και στη Μύκονο, όλα τα ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα για να πηγαίνουμε και επί τόπου να διαπιστώνουμε αν εφαρμόζονται τα μέτρα και αν τηρούνται. Αυτό έχει μια διπλή χρηστικότητα πρώτον για να μπορέσουμε να δείξουμε με την παρουσία μας να παραδειγματίσουμε και να κινητροδοτήσουμε τα στελέχη να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους και αφετέρου όμως και για να στηρίξουμε ψυχολογικά τους άνδρες και τις γυναίκες του ΛΣ γιατί έχουν επιφορτιστεί αυτό το δύσκολο έργο, γιατί εδώ και 18 μήνες δεν σταμάτησε το Λιμενικό να κάνει ελέγχους δειγματοληπτικούς στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και το Λιμενικό το οποίο είναι επιφορτισμένο με το μεταναστευτικό και με πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες», ανέφερε.

«Στην αυξημένη κίνηση η οποία παρατηρείται στα λιμάνια της χώρας μας κοντά στο 60% των επιβατών οι οποίοι επιλέγουν να μετακινηθούν με τα πλοία είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

«Χθες 452 άτομα δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν στα πλοία ενώ είχαν εισιτήρια γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα υγειονομικά έγγραφα. Τα απαραίτητα υγειονομικά έγγραφα είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού εφόσον έχει ολοκληρώσει και τις 14 μέρες για να αποκτήσει τα αντισώματα και το τείχος ανοσίας από το εμβόλιο ή ένα πιστοποιητικό νόσησης το οποίο πρέπει να είναι 6 μηνών ή να έχει rapid test ή μοριακό test. Όταν δεν έχεις κάποιο από αυτά δεν μπορείς να επιβιβαστείς στο πλοίο από την ηπειρωτική Ελλάδα και να μετακινηθείς σε κάποιο νησιωτικό προορισμό», υπογράμμισε.

Επιπλέον τόνισε πως, «Αυτό το οποίο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε είναι ότι η κυβέρνηση δείχνει αντανακλαστικά. Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ ύπουλο και επικίνδυνο εχθρό που είναι ο κορονοϊός, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά αλλά η κυβέρνηση έχει τα αντανακλαστικά ούτως ώστε να προσαρμόζει τη στρατηγική της και τα μέτρα τα οποία πρέπει να ακολουθήσει χωρίς να φοβάται βέβαια και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που αυτό θα έχει γιατί πρώτα και κύρια βάζουμε την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών. Η μετάλλαξη Δέλτα η οποία δυστυχώς μεταδίδεται ευκολότερα από τις προηγούμενες   αυτό είναι το ανησυχητικό και εκεί οφείλεται η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων από εκεί και πέρα μην ξεχνάμε ότι είναι καλοκαίρι, ότι ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος, μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή που χαλαρώνουμε περισσότερο και όλα αυτά τα μπαρ, οι καφετέριες, τα πάρτι τα οποία γίνανε, ο συνωστισμός ο οποίος παρατηρήθηκε σε πάρα πολλά στέκια νεολαίας οδήγησε σε αυτή την έξαρση των κρουσμάτων».

Αναφορικά με τα κρούσματα

Ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε: «Η μετακίνηση έχει σχέση με τον ΕΟΔΥ, ο ΕΟΔΥ είναι αυτός ο οποίος βγάζει τα πρωτόκολλα και δίνει τις κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να μετακινηθούν κάποιοι που νοσούν από κορονοϊό και βρίσκονται στη νησιωτική Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχουν υποδομές στο νησί το οποίο βρίσκονται. Από εκεί και πέρα οι καμπίνες στα ακτοπλοϊκά πλοία δεν είναι όλες γεμάτες πηγαίνουν με πρωτόκολλο, υπάρχουν κενές καμπίνες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για αυτό το λόγο».

Αναφορικά με το Λιμενικό Σώμα

«Ήδη δρομολογούμε μια προκήρυξη για 105 μηχανικούς και πλοιάρχους οι οποίοι είναι απαραίτητοι να ενταχθούν στις τάξεις του λιμενικού Σώματος για να επανδρώσουν όλα αυτά τα πλωτά γιατι έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα μεγάλης ενίσχυσης των πλωτών μέσων και εκσυγχρονισμού τους. Από εκεί και πέρα η ΝΔ αύξησε τις οργανικές θέσεις του ΛΣ από τις 7.500 τις πήγε στις 9.500, υπάρχει ένα ζήτημα λείπει ανθρώπινο δυναμικό από το Λιμενικό αλλά προσπαθούμε νε το καλύψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, όσο το δυνατόν ποιοτικότερα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει η χώρα», δήλωσε.

Για τις περιοδείες της ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στα νησιά

«Έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα μετακινήσεων για να δούμε και εμείς ιδίοις όμμασι αν εφαρμόζονται τα μέτρα. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλο στοίχημα για τη χώρα να μπορέσει να συνεχίσει και να κερδίσει αυτό το σύστημα αξιοπιστίας το οποίο εχει ξεκινήσει και έχει πείσει την Ευρώπη και όλο τον κόσμο ότι η χώρα μας είναι από τις χώρες οι οποίες μπόρεσαν και αντιμετώπισαν τον εφιάλτη του κορονοϊού με πολύ μεγάλη επιτυχία. Εκτός από ζήτημα αξιοπιστίας και ζήτημα οικονομίας γιατί οφείλουμε και πρέπει να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες ανοιχτές και για την κοινωνική ηρεμία αλλά και για την οικονομία και για τον τουρισμό».

Καταλήγοντας ο υφυπουργός, έστειλε το δικό του μήνυμα εμβολιασμού: «Πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε όλοι είναι αμαρτία, δεν θα μπαίναμε στη συζήτηση περί μέτρων και αν εφαρμόζονται και πόσο καλά εφαρμόζονται και τι παραπάνω μέτρα πρέπει να πάρουμε αν είχαμε πάει να εμβολιαστούμε όλοι».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.