ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στην τιμή σιδηρομεταλλεύματος από σημάδια ύφεσης της Κίνεζικης ζήτησης

08:37 - 30 Ιουλ 2021 | Ναυτιλία
Πτώση στην τιμή σιδηρομεταλλεύματος από σημάδια ύφεσης της Κίνεζικης ζήτησης
Η Πέμπτη τερμάτισε με σημάδια υποχώρησης στη τιμή του σιδηρομεταλλεύματος που προμηνύει χαμηλότερη ζήτηση από την Κίνα που μπορεί να επηρεάσει τις επόμενες μέρες καθοδικά την απόδοση της ναυλαγοράς των πλοίων Bulkers μεγέθους capesize, που μεταφέρουν σιδηρομετάλλευμα χωρητικότητας 170,000 τόνων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος στην Ασία υποχώρησαν την Πέμπτη, πιεζόμενα από τις προοπτικές επιβράδυνσης της ζήτησης για το χαλυβουργικό συστατικό από την κορυφαία αγοράστρια την Κίνα, παρά τις μετριοπαθείς προσδοκίες του μεγαλύτερου παραγωγού της Αυστραλίας Rio Tinto για ανοδική τάση στις τιμές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πιο διαπραγματεύσιμο σιδηρομετάλλευμα για παράδοση Σεπτεμβρίου στο κινεζικό χρηματιστήριο Dalian υποχώρησε 2,5% στα 1.105 γιουάν (170,67 δολάρια) τον τόνο μέχρι το μεσημεριανό διάλειμμα, επεκτείνοντας τις απώλειες σε τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του σιδηρομεταλλεύματος για παράδοση Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης μειώθηκε κατά 3,5% στα 188,60 δολάρια ο τόνος έως τις 0346 GMT.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος ανακοίνωσαν αυτή τη βδομάδα τις προβλέψεις τους για παραγωγή. Η Rio Tinto αναμένει ότι η αποστολή σιδηρομεταλλεύματος φέτος θα είναι στο χαμηλό όριο του εύρους προβλέψεων, λόγω προκλήσεων από τον καιρό και τις συνθήκες της αγοράς.

Fortescue Metals Group Ltd της Αυστραλίας, εν τω μεταξύ, κέρδισε την εκτίμηση αποστολής σιδηρομεταλλεύματος ολόκληρου του έτους με συνολικό όγκο 182,2 εκατομμύρια τόνους και έθεσε τους στόχους αποστολής για το οικονομικό έτος 2022 από 180 εκατομμύρια τόνους σε 185 εκατομμύρια τόνους.

Η BHP Group Ltd ανέφερε την παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος ολόκληρου έτους στο ανώτατο όριο του εύρους προβλέψεων, χάρη στην παραγωγή ρεκόρ σε δύο ορυχεία στη Δυτική Αυστραλία.

Οι γενικά αισιόδοξες τριμηνιαίες εκθέσεις αυτής της εβδομάδας από μεγάλους ανθρακωρύχους έρχονται καθώς η Κίνα έχει εντείνει την προσπάθειά της για απαλλαγή από τον άνθρακα, ζητώντας από τα χαλυβουργεία να περιορίσουν τη φετινή παραγωγή τους όχι περισσότερο από τον όγκο του 2020. «Πιστεύουμε ότι είναι λογικό να αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής χάλυβα στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου στην Κίνα θα επιβραδυνθεί ουσιαστικά από το πρώτο εξάμηνο», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan. Ωστόσο, η JPMorgan αναμένει ότι η κινεζική ζήτηση θα ανακάμψει έντονα το τέταρτο τρίμηνο, οδηγώντας σε ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του χάλυβα.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.