ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Baltic Exchange συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

14:18 - 05 Αυγ 2021 | Ναυτιλία
Το Baltic Exchange συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας
Το Baltic Exchange κάνει κινήσεις έτσι ώστε να παράσχει έναν εξαιρετικά πολύτιμο κρίκο που λείπει και που θα χρειαστεί η ναυτιλία στην πορεία της για αποδέσμευση από άνθρακα.

Το ίδρυμα του Λονδίνου έχει υπολογίσει ένα σύνολο ενδεικτικών αριθμών εκπομπών CO2 και τιμών αναφοράς των  δεικτών ενεργειακής απόδοσης (EEOI). Προς το παρόν, αυτά καλύπτουν τα τυπικά μεγέθη πλοίων της Βαλτικής ναυλαγοράς που δραστηριοποιούνται στις διάφορες διαδρομές φορτίου ξηρού χύδην.

Με τους νέους κανόνες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την ενεργειακή απόδοση τα επόμενα δύο χρόνια, η ναυτιλία-ή τουλάχιστον ο τομέας ξηρού χύδην-θα έχει πλέον πρόσβαση σε ένα σημείο αναφοράς που βασίζεται στην αγορά, χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα εκπομπών αντί θεωρητικών μοντέλων ως εργαλείο ζωτικής συμμόρφωσης.

«Κατανοώντας τη μεταβλητότητα της αποτελεσματικότητας λειτουργίας σε διαδρομές και κατηγορίες μεγεθών, οι εφοπλιστές και οι ναυλωτές θα είναι σε θέση να λάβουν πρακτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν το αποτύπωμα άνθρακα», ανέφερε το Baltic Exchange σε ανακοίνωσή του.

Επί του παρόντος, ενώ οι εφοπλιστές και οι διαχειριστές πλοίων ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, η έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων αναφοράς καθιστά τις συγκρίσεις σε επίπεδο αγοράς περίπλοκες.

Για κάθε διαδρομή έγινε υπολογισμός των συνολικών εκπομπών CO2 με βάση τα πλοία που ταξιδεύουν τόσο με πλήρη όσο και με οικολογική ταχύτητα, καθώς και τις τιμές EEOI.

Ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης (EEOI) είναι ένα από τα μέτρα που έχει εγκρίνει ο ΙΜΟ για να υποστηρίξει και να μετρήσει την πρόοδο της ναυτιλιακής βιομηχανίας προς τους στόχους μείωσης του άνθρακα και παρέχει μια εικόνα για την αποτελεσματικότητα ενός πλοίου στη θάλασσα. Ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης επίτρεπει στους ναυτιλιακούς παίκτες να μετρούν την αποδοτικότητα καυσίμου ενός πλοίου σε λειτουργία και να υπολογίζουν την επίδραση τυχόν αλλαγών. 

Να σημειωθεί πως σε αυτό το στάδιο, αυτά τα στοιχεία έχουν υπολογιστεί με βάση τυπικά χαρακτηριστικά πλοίου και ταξιδιού. Τα μέλη του Baltic Exchange ενθαρρύνονται να παρέχουν ανατροφοδότηση και να παρέχουν τα δικά τους ευρήματα και λειτουργικές επιδόσεις, τις οποίες το χρηματιστήριο θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει για την επικύρωση, διατήρηση και ενημέρωση των τιμών του δείκτη EEOI.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.