ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας το τρίτο πλοίο-δωρεά προς το Πολεμικό Ναυτικό

16:52 - 21 Αυγ 2021 | Ναυτιλία
Στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας το τρίτο πλοίο-δωρεά προς το Πολεμικό Ναυτικό
Την Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021, το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΑΙΑΣ» κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά πλοίο, το οποίο δωρίζει στο Πολεμικό Ναυτικό ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, εφοπλιστής και υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Λασκαρίδης. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αποδοχής της εν λόγω δωρεάς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η τρίτη δωρεά πλοίου γενικής υποστήριξης (ΠΓΥ) έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του δεύτερου ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» και μόλις είκοσι μήνες από αυτή του πρώτου ΠΓΥ, «ΑΤΛΑΣ Ι».

Το «ΑΙΑΣ» -από το όνομα του Σαλαμίνιου ήρωα- είναι ένα ιδιαίτερο, ισχυρότερο σκάφος, με ευρυφασματικές δυνατότητες υποστήριξης των μονάδων κρούσεως του Στόλου, επιχειρησιακού σχεδιασμού και υλοποίησης αποστολών πολλαπλού τύπου, όχι μόνον διοικητικής μέριμνας.

Έχει μήκος περίπου 85 μέτρα και το εκτοπίσμά του φτάνει τους 4.426 τόνους. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων.

Πλήρως εξηλεκτρισμένο, διαθέτει σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή επιτρέπει την σταθεροποίηση σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), καθώς και δύο γέφυρες διοίκησης με ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου, χαρακτηριστικά που του προσδίδουν εξαιρετικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.

To τρίτο αυτό πλοίο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.