ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλά η ζήτηση για LNG-Σε χαμηλά η προσφορά για φυσικό αέριο Κύριο

21:56 - 24 Αυγ 2021 | Ναυτιλία
Σε υψηλά η ζήτηση για LNG-Σε χαμηλά η προσφορά για φυσικό αέριο
Η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία είναι συνήθως σε χαμηλά εποχιακά επίπεδα τον Αύγουστο, σε μια μεταβατική περίοδο μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα, που θεωρούνται περίοδοι σημείωσης υψηλών τιμών.

Το γεγονός ότι οι τιμές των εμπορευμάτων είναι στο υψηλότερο επίπεδο για αυτήν την εποχή από το 2013, έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την υψηλή ζήτηση από κορυφαίους εισαγωγείς όπως η Κίνα και έχει αυξήσει την αποφασιστικότητα μεταξύ των αγοραστών, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι επαρκή για τον επερχόμενο χειμώνα.

Ωστόσο, ενώ υπάρχει αναμφίβολα αύξηση της ζήτησης πίσω από την άνοδο της τιμής, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η προσφορά από μεγάλους εξαγωγείς όπως η Αυστραλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν χαμηλότερη των δυνατοτήτων, τους τελευταίους μήνες.

Ενώ ορισμένοι κορυφαίοι εξαγωγείς, όπως το Κατάρ, μπόρεσαν να αυξήσουν την παραγωγή, σίγουρα δεν υπάρχει επαρκής όγκος, έτσι ώστε να μειωθεί η ισχυρή ζήτηση της Ασίας για τα εν λόγω καύσιμα.

Η εβδομαδιαία εκτίμηση τιμών για τα εμπορεύματα έκλεισε στα 15,50$ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) τις επτά ημέρες έως τις 20 Αυγούστου, από 17,05$ την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ήταν η υψηλότερη από την κορύφωση της περιόδου ζήτησης τον Ιανουάριο του περασμένου χειμώνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη με βάση την αξιολόγηση JKM που παρείχε η S&P Global Platts κατέληξαν στα 16,34 δολάρια ανά mmBtu τη Δευτέρα, από 15,66 δολάρια στις 20 Αυγούστου, αλλά κάτω από το πρόσφατο υψηλό των τελευταίων οκτώ μηνών των 17,99 δολαρίων στις 18 Αυγούστου.

Η τιμή του LNG αυξάνεται σταθερά μετά τη συνήθη ύφεση που έρχεται μετά το χειμώνα, με την εβδομαδιαία αξιολόγηση να φτάνει στο χαμηλό των 5,60$ ανά mmBtu στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι πιέσεις ζήτησης είναι σταθερές, με τη βόρεια Ασία να έχει ένα θερμότερο από το συνηθισμένο καλοκαίρι, αυξάνοντας τη ζήτηση ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα με την προσφορά άνθρακα μετά το κλείσιμο ορισμένων εγχώριων ορυχείων για ελέγχους ασφαλείας και την επιβολή άτυπης απαγόρευσης στις εισαγωγές από την Αυστραλία.

Η Κίνα είναι έτοιμη να ξεπεράσει φέτος την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο, με τις εισαγωγές τους πρώτους επτά μήνες να ανέρχονται σε 45,84 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 24% από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι σύμβουλοι βασικών προϊόντων Kpler.

Οι παγκόσμιες εισαγωγές LNG αυξάνονται επίσης σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την ανάκαμψη της ζήτησης καθώς και οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα, οι παγκόσμιες εισαγωγές LNG ήταν 30,96 εκατομμύρια τόνοι τον Ιούλιο, από 28,2 εκατομμύρια τον ίδιο μήνα πέρυσι, και η Kpler εκτιμά ότι οι όγκοι του Αυγούστου θα είναι 31,88 εκατομμύρια, υψηλότεροι δηλαδή, από τα 28,1 εκατομμύρια τον ίδιο μήνα του 2020.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.