ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HMM: Οι ναυτικοί την απειλούν με απεργία και μαζική έξοδο

18:00 - 26 Αυγ 2021 | Ναυτιλία
HMM: Οι ναυτικοί την απειλούν με απεργία και μαζική έξοδο
Οι ναυτικοί της νοτιοκορεάτικης ναυτιλιακής εταιρείας, HMM Co. απειλούν να κάνουν την πρώτη απεργία στην 45χρονη ιστορία της και να σταματήσουν μαζικά τις εργασίες τους, προκαλώντας ανησυχίες για την οικονομία που εξαρτάται από το εμπόριο, αφού η εταιρεία είναι υπεύθυνη για σχεδόν 20 τοις εκατό των εξαγωγών της χώρας.

Σε μια ψηφοφορία τη Δευτέρα στην οποία συμμετείχαν 434 από τους 453 ναυτικούς της HMM, το 92,1 % των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της μαζικής απεργίας, η οποία θα είναι η πρώτη από την ίδρυση της εταιρείας το 1976, λόγω δυσαρέσκειας ενάντια στην έλλειψη αποζημίωσης για έξι χρόνια, που οφείλεται σε ένα μακροχρόνιο πάγωμα μισθών.

Συμφώνησαν επίσης να εγκαταλείψουν μαζικά την εταιρεία και να μεταβούν στην ελβετική MSC, η οποία σχεδιάζει να προσθέσει έως και 500 νέα πλοία στο στόλο της, αρκετά για να προσλάβει όλους τους ναυτικούς από την HMM.

Οι υπάλληλοι στεριάς αναμένεται επίσης να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα. Έχουν ήδη κατοχυρώσει το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν απεργία αφού η Εθνική Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων εγκατέλειψε τις διαμεσολαβητικές συνομιλίες λόγω έντονων διαφορών με τη διοίκηση.

Από τους 1.644 υπαλλήλους της HMM, 1.019 εργαζόμενοι είναι εγκατεστημένοι στην ξηρά και 625 στη θάλασσα.

Η διοίκηση είχε προτείνει στο συνδικαλιστικό σωματείο αύξηση 5,5 τοις εκατό των μισθών και 100 τοις εκατό της μηνιαίας αμοιβής ως μπόνους. Η ένωση παρέμεινε στο αίτημά της για αύξηση 25 % στους μισθούς και 1.200 % σε μπόνους.

Με την απόκτηση της έγκρισης των πιστωτών από τη στιγμή που η μεταφορική εταιρεία παραμένει υπό καθεστώς διάσωσης από το κράτος, η διοίκηση πρότεινε να αυξηθούν οι μισθοί κατά 8 τοις εκατό, τα κίνητρα κατά 300 τοις εκατό και το μπόνους 200 τοις εκατό, με την ένωση να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.