ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα λιμάνια Σαγκάης και Ningbo-Zhoushan ετοιμάζονται για τον τυφώνα Chanthu

12:49 - 14 Σεπ 2021 | Ναυτιλία
Τα λιμάνια Σαγκάης και Ningbo-Zhoushan ετοιμάζονται για τον τυφώνα Chanthu
Κινέζοι αξιωματούχοι αντιμετώπισης καταστροφών προετοιμάστηκαν για τον τυφώνα Chanthu που αναμένεται να στραφεί προς τα βορειοδυτικά και να κατευθυνθεί προς την ανατολική ακτή του Zhejiang - και πιθανώς τη Σαγκάη.

Η περιοχή είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους ναυτιλιακούς κόμβους, όπου στεγάζονται δύο από τα πέντε κορυφαία λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Ο Chanthu πέρασε την ανατολική ακτή της Ταϊβάν την Κυριακή, ρίχνοντας βροχή και δημιουργώντας μεγάλες διακοπές ρεύματος, χωρίς όμως να προκαλέσει θανάτους.

Τώρα, ο Chanthu πιθανότατα θα κάνει μια μικρή στροφή στα βορειοδυτικά, φτάνοντας πάνω από το Zhejiang, τον κόλπο Hangzhou και τη Σαγκάη.

Η περιοχή έχει την πυκνότερη συγκέντρωση υποδομής λιμένων εμπορευματοκιβωτίων στη γη. Μαζί, οι τερματικοί σταθμοί στη Σαγκάη και το Ningbo-Zhoushan διαχειρίζονται εμπορευματοκιβώτια αξίας άνω των 70 εκατομμυρίων TEU κάθε χρόνο. Μόνο από τη Σαγκάη περνούν 43 εκατομμύρια TEU ετησίως, καθιστώντας το λιμάνι της, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Η πρόσφατα κατασκευασμένη επέκταση του λιμανιού της Σαγκάης Γιανγκσάν βρίσκεται περίπου 20 μίλια ανοιχτά στη μέση του κόλπου, με περιορισμένη προστασία από την καταιγίδα ή τους ανέμους.

Κατά χωρητικότητα, το Ningbo-Zhoushan είναι το πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο, μεταφέροντας περίπου 1,2 δισεκατομμύρια τόνους φορτίου κάθε χρόνο, και η Σαγκάη ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Ένα σημαντικό μέρος αυτού του όγκου φορτίου είναι πετρέλαιο και η περιοχή είναι γεμάτη με γιγάντιες δεξαμενές.

Στο Zhoushan, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μετεγκαταστάθηκαν από εκτεθειμένες θέσεις ελλιμενισμού για να κατευθυνθούν σε προστατευμένες τοποθεσίες. Μόνο στο Ningbo, περίπου 4.000 δυνητικά ευάλωτα πλοία βρίσκονται στο λιμάνι, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας Ningbo, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.100 εμπορικών πλοίων.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή μέσα σε ένα μήνα. Ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων Meishan του Ningbo, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου το ένα τέταρτο του όγκου των εμπορευματοκιβωτίων στο Ningbo-Zhoushan, έκλεισε για εβδομάδες τον Αύγουστο, αφού ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Η συμφόρηση που προέκυψε εξαπλώθηκε σε άλλα κοντινά λιμάνια. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.