ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προοπτικές για συνεχόμενη άνοδο στα έσοδα των πλοίων bulkers

07:59 - 16 Σεπ 2021 | Ναυτιλία
Προοπτικές για συνεχόμενη άνοδο στα έσοδα των πλοίων bulkers
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη στα έσοδα των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου που σημειώθηκε στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς δημιουργεί αισιόδοξες προοπτικές και για τα επόμενα τρίμηνα. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Berge Bulk, James Marshall σε συνέδριο Marine Money στη Σιγκαπούρη την Τρίτη ότι είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι ο τομέας θα συνεχίσει. υψηλά για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η έντονη ζήτηση από την ανάκαμψη της Covid-19 μαζί με τις ισχυρές τιμές του άνθρακα και του χάλυβα ήταν μερικοί από τους λόγους που ανέφερε. Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος επισήμανε ότι 30 εκατομμύρια περισσότεροι τόνοι σιδηρομεταλλεύματος εισήχθησαν στην αγορά, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μακρινών αποστάσεων από τη Βραζιλία. Επιπλέον, ο κορυφαίος παραγωγός της Βραζιλίας ‘ Vale ‘ σκοπεύει να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος σε 375 εκατ. τόνους το 2022, κάτι που θα πρέπει να προσθέσει επιπλέον 30 έως 35 εκατ. τόνους στις θαλάσσιες συναλλαγές σιδηρομεταλλεύματος.

Άλλοι παράγοντες με θετική επιρροή στην κερδοφορία των εσόδων των πλοίων bulkers περιλαμβάνουν το πακέτο υποδομών των ΗΠΑ και τη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία, καθώς και χαμηλά αποθέματα άνθρακα τόσο στην Ινδία όσο και στην Κίνα.

Η εταιρεία Berge Bulk θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες ιδιοκτησίας πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Σήμερα, η εταιρεία κατέχει στόλο 85 bulkers, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι capesizes. Στα τμήματα μικρότερου μεγέθους κατέχει επτά ultramax και 16 handysize bulkers. Ένα άλλο capesize πρόκειται να ενταχθεί στο στόλο αργότερα αυτόν τον μήνα, ενώ ένα νεόκτιστο έχει προγραμματιστεί για παράδοση το 2022. Όταν και τα δύο έχουν ενσωματωθεί στον στόλο, η εταιρεία θα έχει συνολική χωρητικότητα 14,7 εκατομμύρια dwt.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Berge Bulk μελετά περαιτέρω επενδύσεις σε νέα πλοία αλλά σε μικρότερα μεγέθη, καθώς στα μικρότερα μεγέθη πλοίων εκτιμάται καλή απόδοση στα έσοδα των πλοίων λόγω της μεγάλης ζήτησης των σιτηρών. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι η ανάπτυξη της εταιρείας θα δώσει έμφαση στα επόμενα χρόνια στην απαλλαγή άνθρακα και όχι στην προσθήκη μεγάλου αριθμού νέων πλοίων. Αυτή η αναβάθμιση είναι μια συνεχής διαδικασία με τελικό στόχο τη μείωση της έντασης άνθρακα του στόλου Berge Bulk κατά 42% σε σύγκριση με αυτό που ήταν το 2008.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.