ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκοπίου: Όραμα το ελληνικό yachting να βρεθεί στην πρώτη θέση Κύριο

10:09 - 04 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Προκοπίου: Όραμα το ελληνικό yachting να βρεθεί στην πρώτη θέση
Το πρώτο Olympic Yacht Show, η έκθεση μεσαίων και μεγάλων πολυτελών σκαφών άνοιξε τις πύλες του και έβαλε ψηλά τον πήχη για το yachting στην Ελλάδα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης την 1η Οκτωβρίου έδωσαν το παρόν εξέχουσες προσωπικότητες τόσο της πολιτικής, όσο και της επιχειρηματικής σκηνής.

Η έκθεση των σκαφών διοργανώνεται από την ONDECK Events σε συνεργασία με την Olympic Marine SA, συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου.

Ο εφοπλιστής μίλησε για μία έκθεση που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και εκτίμησε πως το ελληνικό yachting μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της ελληνικής ναυτιλίας προς την κορυφή.

«Τα πλοία μας, είναι η επέκταση της πατρίδας μας, το μεγάλο μας διπλωματικό όπλο, με το οποίο δίνουμε το παρόν σε όλα τα κράτη του κόσμου, με το οποίο υλοποιείται η παγκοσμιοποίηση, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, και η ενεργειακή ασφάλεια.

Τα δεξαμενόπλοια και τα υγραεοφόρα πλοία, LNG και LPG είναι οι πλωτοί αγωγοί, οι οποίοι μας δίνουν την ενέργεια για μεταφορές, θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, και βιομηχανική ανάπτυξη», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Προκοπίου και συνέχισε: 

«Σκεφτείτε αν κάποια στιγμή η ΕΕ και όλη η δυτική συμμαχία, να μην είχε πλοία και να επαναπαύεται σε τρίτες χώρες για τον εφοδιασμό της. Το ίδιο ισχύει και για τα ναυπηγεία. Κύριοι υπουργοί, αγκαλιάστε με στοργή προσπάθειες σαν την σημερινή. Δεν ζητάμε κανένα προστατευτισμό, ακριβώς το αντίθετο ζητάμε, ελεύθερο συναγωνισμό, ο οποίος είναι συνώνυμος με τη λέξη πρόοδο.

Η κάθε μορφή αιτουμένων αδειοδοτήσεων από εμάς και όλους τους συναδέλφους, θα παρακαλέσω να επισπευστούν, και να επισπεύδονται διότι οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες. Το yachting αποτελεί μία μεγάλη και ραγδαία αναπτυσσόμενη μερίδα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, που εισάγει τουρισμό υψηλής ποιότητας στη χώρα μας».

Στη συνέχεια ο κ. Προκοπίου παρουσίασε το όραμά του: «Οι μαρίνες χρειάζονται να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν σε μέγεθος, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του διαρκούς αυξανόμενου σε αριθμού και μέγεθος στόλου. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία fast track διαδικασίας για σχετικές αδειοδοτήσεις.

Πρέπει να υπάρξει ένα απλό και σταθερό νομοθετικό πλαίσιο για τα εμπορικά και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που θα ισχύει τόσα για αυτά με ελληνική, όσο και για αυτά με ευρωπαϊκή σημαία.

Τα χρήματα που δαπανώνται στην Ελλάδα από τους ναυλωτές, αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για το κράτος. Παράλληλα, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη όλων των περιφερειακών επαγγελμάτων που εξυπηρετούν τα σκάφη αναψυχής.

Καθεστώς κρατικής και ευρωπαϊκής επιδότησης για την αγορά εμπορικών σκαφών από ξένους κατασκευαστές είναι ήδη σε ισχύ. Τώρα υπάρχει διαρκώς αυξημένη ανάγκη υποστήριξης της εγχώριας βιομηχανίας κατασκευής σκαφών αναψυχής, που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές, που αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται ραγδαία και δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, τόσο για τεχνίτες, σχεδιαστές, μηχανικούς, όσο και για αυτούς που ασχολούνται με τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

Το όραμά μας είναι να καταλάβει το ελληνικό yachting, στην παγκόσμια κατάταξη, την ίδια θέση που έχει και η ελληνική ναυτιλία, δηλαδή την πρώτη».

Ο κύριος Γεράσιμος Γερολυμάτος, διοργανωτής του show και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, τόνισε από τη μεριά του:

«Έχω την χαρά να σας καλωσορίσω στο πρώτο Olympic Yacht Show, μια εκδήλωση για το σκάφος και την αναψυχή, μια έκθεση για μία αγορά που τροφοδοτεί πολλούς και διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και αποτελεί βασικό όχημα για τον ποιοτικό τουρισμό.

Το Olympic Yacht Show είναι μία διοργάνωση που φιλοδοξεί να προβάλλει την ελληνική επιχειρηματική σκηνή του yachting και όλους τους συναφείς κλάδους. Να αποκτήσει ύστερα από 10 χρόνια απουσίας η Ελλάδα, ένα πλωτό yacht show υψηλού επιπέδου και να καταστεί μία γόνιμη πλατφόρμα επικοινωνίας.

Προσωπικός στόχος και όραμα είναι να γίνει το Olympic Yacht Show, κέντρο διαλόγου των επαγγελματιών, των παραγόντων, των σχεδιαστών, των ναυπηγών, των εραστών του είδους και μια πολυδιάστατη πλατφόρμα επικοινωνίας στο Λαύριο και στο Σούνιο».

Ο κύριος Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου ναυτιλίας, σημείωσε:

 nayt

«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε από την πανδημία, είναι ότι πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να γίνουμε πιο smart.

Σήμερα που μιλάμε, πάνω από δέκα άδειες που σχετίζονται με τις θαλάσσιες δραστηριότητες και με το θαλάσσιο τουρισμό, πλέον δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθούν με την επίσκεψη του ενδιαφερόμενου στο λιμεναρχείο, και εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Ένας μεγάλος αριθμός tablets, έχει δοθεί στα στελέχη του λιμενικού σώματος, προκειμένου επί τόπου και με διαφάνεια να γίνονται οι έλεγχοι σε χρόνους real time.

Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, έχουμε προβλέψει χρηματοδότηση και σε συνεργασία με τις μαρίνες και τα τουριστικά αγκυροβόλια, να δημιουργήσουμε εφαρμογές για ηλεκτρονικό booking σε θέσεις ελλιμενισμού, καθώς και παροχή και άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Οι λιμένες μας, σε όλη την Ελλάδα, παρόλα τα πολύχρονα προβλήματά τους, συνεχώς αναβαθμίζονται. Νέες λιμενικές εγκαταστάσεις δημιουργούνται, νέες ιδιωτικές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ γίνονται, ένα εκτεταμένο δίκτυο πλωτών προβλητών αδειοδοτούνται.

Εντός του 2022, θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της εφαρμογής του e-μητρώου, τουριστικών και μικρών σκαφών, ενώ πρόθεσή μας είναι πριν τελειώσει το 2021, και κυρίως πριν ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν, να έχουν μπει σε λειτουργία οι εφαρμογές του e-ΝΕΠΑ και του e- ναυλοσύμφωνο».  

Η κυρία Βίκυ Λοΐζου, γενική γραμματέας του υπουργείου τουρισμού, υπογράμμισε με τη σειρά της:

vikiloizou

«Στο υπουργείο έχουμε ήδη διασφαλίσει μια πολύ μεγάλη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης για να προσελκύσουμε επενδύσεις για τους τουριστικούς λιμένες και να μπορούμε να έχουμε και πιο «πράσινους» στη διαχείριση τουριστικούς λιμένες, μαρίνες που θα μπορούν να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας και «πράσινη» διαχείριση λυμάτων, αλλά και πιο ψηφιακές υπηρεσίες.

Είναι για εμάς πολύ σημαντικό να έχουμε σύγχρονες υπηρεσίες και βέβαια δίνουμε έμφαση και στη βελτίωση των υποδομών, ώστε οι μαρίνες και οι τουριστικοί λιμένες συνολικά να είναι πιο προσβάσιμοι σε άτομα με δυσκολίες στην κινητικότητα».

IMG 1947

Να σημειωθεί ότι μιλήσανε επίσης, η κυρία Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του ΕΟΤ (η οποία ωστόσο δεν παρευρέθηκε), ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κύριος Δημήτρης Λουκάς, ο κύριος Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων και ο κύριος Σταύρος Κατσικάδης, πρόεδρος της ένωσης μαρίνων Ελλάδος.

Το Olympic Yacht Show, θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 5 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται στην Olympic Marine στο Λαύριο. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Χριστίνα Περλέγκα

Τελευταία τροποποίηση στις 10:41 - 04 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.