ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα σε πιθανό ρυθμό χαλάρωσης στον αυστραλιανό άνθρακα

13:11 - 13 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Η Κίνα σε πιθανό ρυθμό χαλάρωσης στον αυστραλιανό άνθρακα
Η κρίση ενέργειας στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες έδειξε σαφώς ότι η χώρα βασίζεται στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Η Wood Mackenzie πιστεύει ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον εκτελωνισμό του παγιδευμένου αυστραλιανού θερμικού άνθρακα. Επιπλέον, οι τοπικές κυβερνήσεις στην περιοχή Yulin της επαρχίας Shaanxi και στην Εσωτερική Μογγολία ανακοίνωσαν χθες ότι θα αυξήσουν την προσφορά άνθρακα για να καλύψουν τη ζήτηση.

Μεγάλης κλίμακας περιορισμοί ισχύος παρατηρήθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου στην Κίνα σε κλίμακα που δεν παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τουλάχιστον 18 επαρχίες έχουν εφαρμόσει μείωση της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών οίκων ενέργειας Guangdong, Zhejiang και Jiangsu, καθώς και πλούσιες σε άνθρακα εσωτερικές περιοχές, όπως η Εσωτερική Μογγολία.

Τρεις βασικές αιτίες της διακοπής ισχύος περιλαμβάνουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, την αυστηρή εφαρμογή ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων και το σημαντικότερο, ρεκόρ υψηλών τιμών άνθρακα.

Ο άνθρακας παρέχει περίπου τα δύο τρίτα της ισχύος της Κίνας και δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC) ανέφερε ότι η παραγωγή θερμικής ενέργειας (κυρίως άνθρακας) αυξήθηκε κατά 12,6% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021.

Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια από τις πιο κρίσιμες κρίσεις ισχύος τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα θα μπορούσε να αμβλύνει τη στάση της έναντι του αδέσμευτου αυστραλιανού άνθρακα. Οι Κινέζοι εισαγωγείς είπαν στον Wood Mackenzie ότι πιστεύουν ότι θα τους επιτραπεί πλέον να εκκαθαρίσουν τον αυστραλιανό άνθρακα μέσω τελωνείου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του άνθρακα έχει ήδη εκφορτωθεί σε αποθέματα σε λιμάνια, αλλά προηγουμένως δεν του είχε επιτραπεί να εκτελωνίσει. Οι τελωνειακές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα αυτό με τους ιδιοκτήτες των φορτίων.

Αναλυτές υπολογίζουν περίπου 5 εκατομμύρια τόνους (Mt) κοκ και 3 Mt αυστραλιανού θερμικού άνθρακα που έχουν αποθηκευτεί σε κινεζικά λιμάνια ότι θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν στην εγχώρια αγορά της Κίνας.

Τα νέα μέτρα χαλάρωσης της προσφοράς που κυκλοφόρησαν χθες στην Κίνα θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα. Η αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας και η πόλη Yulin της επαρχίας Shaanxi ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν την προσφορά για να καλύψουν τη ζήτηση.

Στην παρούσα φάση, η Κίνα εκτελεί μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ ισχυρής βιομηχανικής ανάπτυξης και υψηλού ενεργειακού κόστους και κάνει ό, τι μπορεί για να ανακουφίσει την τελευταία. Οι έντονες διακοπές ρεύματος είναι απίθανο να συνεχιστούν και εξελίσσεται η μετάβαση σε ένα πιο εύτακτο σύστημα χρόνιας μείωσης της ζήτησης που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τομείς. Ο γενικός στόχος θα είναι η διατήρηση τομέων οικονομικής ανάπτυξης υψηλής αξίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και των υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, ενώ θα μειωθεί η καύση άνθρακα σε τομείς έντασης ενέργειας.

Μαρία Μπερτζελέτου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.