ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Εγκαινιάζει μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα για τη ναυτιλία

07:51 - 15 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Κύπρος: Εγκαινιάζει μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα για τη ναυτιλία
Έπειτα από εννέα μήνες δημόσιας διαβούλευσης, το Υπουργείο Ναυτιλίας Κύπρου (SDM) ξεκίνησε το SEA Change 2030, ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα για την κυπριακή ναυτιλία.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, Βασίλειο Δημητριάδη, εξηγώντας τους τρεις στρατηγικούς πυλώνες και μια σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την υλοποίησή του. Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στον τομέα της ναυτιλίας, δηλώνοντας ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η ναυτιλία της Κύπρου να γίνει πιο ανθεκτική και βιώσιμη.

Το SEA Change 2030 είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργατικής διαδικασίας, με τη συμβολή εσωτερικών, τοπικών και διεθνών ενδιαφερομένων. Περιέχει 35 μεμονωμένες δράσεις για την επίτευξη βιώσιμης προόδου για τη ναυτιλία που ταξινομούνται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Αειφόρος, εξωστρεφής και προσαρμόσιμη.

Αειφορία

Ίσως ο πιο κεντρικός πυλώνας του οράματος. Η πλειονότητα των δράσεων βρίσκεται κάτω από αυτόν τον τίτλο. Η σειρά πρωτοβουλιών έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει μια προληπτική κουλτούρα ποιότητας στα πλοία με κυπριακή σημαία, να παρέχει μια ανταποκρινόμενη, γρήγορη, αποτελεσματική και απρόσκοπτη 24/7 υπηρεσία προσανατολισμένη στον πελάτη, να δημιουργήσει μια κουλτούρα «περιέργειας» για τη ναυτιλία και ένα πολιτισμό για ναυτιλιακά, ναυτικά και γαλάζια επαγγέλματα.

Εξωστρέφεια

Η Κύπρος πάντα υπερηφανευόταν ότι ήταν ένα συνεργατικό και ενεργό έθνος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της θέσης της στην παγκόσμια σκηνή. Ξεκινώντας πρωτοβουλίες που επιδιώκουν συνεχείς διαβουλεύσεις με άτομα, τη βιομηχανία, τις ρυθμιστικές αρχές και άλλα κράτη, η Κύπρος θα προσκαλέσει περισσότερους από τη βιομηχανία για συνομιλίες, ευνοώντας ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων.

Προσαρμοστικότητα

Το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου θα προσαρμόσει τις πολιτικές, τον προσανατολισμό, τα ενδιαφέροντά του, την οργανωτική δομή και τις διαδικασίες εργασίας για να ευθυγραμμιστεί με το αποτέλεσμα της εκστρατείας διαβούλευσης. Αυτές οι νέες πρωτοβουλίες θα επιτρέψουν στο υπουργείο να κάνει σημαντικές αλλαγές σε στοιχεία των δραστηριοτήτων του, προς το μέγιστο όφελος του στόλου με σημαία Κύπρου, καθώς και της μεγαλύτερης παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Κατά την έναρξη της στρατηγικής, ο Βασίλειος Δημητριάδης, δήλωσε: «Σήμερα σηματοδοτείται ένα σημαντικό ορόσημο για την κυπριακή ναυτιλία. Η έναρξη της στρατηγικής SEA Change 2030 εκθέτει το όραμά μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, υποστηριζόμενο από 35 απτές δράσεις για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος.

Στόχος μας είναι να ορίσουμε μια πορεία προς τη συνεχή, βιώσιμη, θετική αλλαγή. Αυτή η στρατηγική επικεντρώνεται σε ενέργειες που θα κάνουν την κυπριακή ναυτιλία ακόμη πιο ασφαλή, καθώς και πιο βιώσιμη, εξωστρεφή και ψηφιακή. Ενώ ξεκινάμε σε τοπικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση είναι προσαρμόσιμη και κλιμακούμενη τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Θέλουμε να οδηγήσουμε με το παράδειγμα μας και να αλλάξουμε τη νοοτροπία προς μια συνεχή, βιώσιμη και θετική αλλαγή».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.