ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίση άνθρακα ξεσπά έντονα και στην οικονομία της Ινδίας

11:33 - 18 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Η κρίση άνθρακα ξεσπά έντονα και στην οικονομία της Ινδίας
Η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας για την υποστήριξη μιας οικονομικής αναγέννησης, η επιβράδυνση των εισαγωγών λόγω των υψηλών παγκόσμιων τιμών και οι εποχικές διαταραχές έχουν δημιουργήσει ελλείψεις άνθρακα στην Ινδία που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και χρόνια, αυξάνοντας τους φόβους για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και πυροδοτώντας μια ευρύτερη συζήτηση για την ετοιμότητα της χώρας. να εξαλείψει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές.

Οι θερμικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα προμηθεύονται συνήθως τις προμήθειές τους για τον Απρίλιο-Ιούνιο, αλλά τα σχέδια διακόπηκαν καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φαινόταν αβέβαιη, χωρίς ορατότητα για το πόσο γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο ο ιός και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιστρέψει η ζήτηση στο φυσιολογικό.

Η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να ανακάμπτει τον Ιούνιο-Ιούλιο, αλλά υπήρξε απροθυμία μεταξύ των παραγωγών ενέργειας να εισάγουν λόγω των υψηλών παγκόσμιων τιμών. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί ενέργειας άρχισαν να βασίζονται σε εγχώρια αποθέματα. Αυτό μείωσε τα αποθέματα άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα 7,33 εκατομμύρια τόνους στις 7 Οκτωβρίου από 37,56 εκατομμύρια τόνους στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η πιο έντονη μείωση ήταν τον Ιούνιο-Αύγουστο όταν τα αποθέματα μειώθηκαν στα 12,76 εκατομμύρια τόνους στις 31 Αυγούστου από 28,8 εκατομμύρια τόνους στις 30 Μαΐου.

Επιπλέον, η αλλαγή εμπορικών ροών που προήλθε από την Κίνα με άτυπη απαγόρευση στον Αυστραλιανό άνθρακα από το 2020 είχε αντίκτυπο και στην οικονομία της Ινδίας. Η Κίνα για να αντιμετωπίσει την απουσία αποθεμάτων κατέφυγε στις εισαγωγές από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας. Ενώ υπήρχε μεγάλη ζήτηση άνθρακα από την Κίνα, οι μη εποχιακές βροχές και το κύμα COVID-19 τον Ιούλιο-Αύγουστο εμπόδισαν την παραγωγή άνθρακα στην Ινδονησία.

Επιπλέον, ενώ η ζήτηση για αυστραλιανό άνθρακα αυξήθηκε στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊβάν, οι τιμές-ρεκόρ του φυσικού αερίου ανάγκασαν επίσης τους Ευρωπαίους παραγωγούς ενέργειας να αναζητήσουν ασιατικό άνθρακα, αυξάνοντας τις παγκόσμιες τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Iman Resources, οι εισαγωγές της Ινδίας από την Ινδονησία μειώθηκαν κατά 10,73% σε ετήσια βάση στα 52,1 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο-Αύγουστο και οι εισροές από τη Νότια Αφρική μειώθηκαν κατά 18,76% σε ετήσια βάση στα 18,9 εκατομμύρια τόνους.

Οι Ινδοί αγοραστές ανέμεναν ότι η τιμή θα κατέβει τον Αύγουστο, που είναι συνήθως μια ξηρή περίοδος στην Ινδονησία. Αλλά φέτος, οι έντονες βροχοπτώσεις μαζί με τον COVID-19 δεν επέτρεψαν την παραγωγή και τις εξαγωγές με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί αύξηση των τιμών.

Η τιμή FOB των 4.200 kcal/kg άνθρακα GAR από την Ινδονησία αυξήθηκε κατά 211,9% από 44,4 $/mt στις 4 Ιανουαρίου, αγγίζοντας το ρεκόρ των 138,5 $/mt στις 12 Οκτωβρίου, έδειξαν τα στοιχεία του Platts. Την ίδια περίοδο, η τιμή FOB του άνθρακα από τον κόλπο Richards της Νότιας Αφρικής αυξήθηκε 235,1% στα $ 201,9/mt και εκείνη από το Newcastle της Αυστραλίας αυξήθηκε 174,9% στα $ 138,8/mt.

Συνεπώς, η Ινδία δεν εκτίθεται μόνο σε άγριες διακυμάνσεις των τιμών αλλά και σε έλλειψη αποθεμάτων άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αρχής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις 11 Οκτωβρίου, ο αριθμός των μονάδων με κρίσιμα αποθέματα - λιγότερο από οκτώ ημέρες άνθρακα - ανήλθε σε 116 με χωρητικότητα 142,05 GW, ή 86% της συνολικής ισχύος 165 GW. Η κυβέρνηση έχει επίσης επισημάνει τη μεγαλύτερη περίοδο του μουσώνα από το συνηθισμένο ως εμπόδιο στην αύξηση των αποθεμάτων.

Τέλος, το υπουργείο άνθρακα της Ινδίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι σχεδιάζει να εξαλείψει τις εισαγωγές άνθρακα έως το 2024 και η κρατική Coal India επανέλαβε τη δέσμευσή της να επιτύχει τον στόχο παραγωγής του 1 δισεκατομμυρίου τόνων έως το 2023-24. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά δεν πιστεύουν ότι η Ινδία μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και εκτιμάται ότι η ινδική κυβέρνηση θα παρέμβει εάν χρειαστεί για να υποστηρίξει τα εργοστάσια στην προμήθεια άνθρακα από τις διεθνείς αγορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.