ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Πολωνία στρέφεται για επενδύσεις η Ørsted

16:54 - 19 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Στην Πολωνία στρέφεται για επενδύσεις η Ørsted
Η δανική εταιρεία Ørsted υπέγραψε επιστολή προθέσεων με τη ZE PAK, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό παραγωγό ενέργειας της Πολωνίας, για να συμμετάσχει στην επικείμενη δημοπρασία για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στο πολωνικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας.

Το επόμενο βήμα για τη συνεργασία θα είναι η δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης με ποσοστό 50/50.
Εάν είναι επιτυχής η προσφορά στην επερχόμενη δημοπρασία, οι εταίροι σκοπεύουν να υποβάλουν από κοινού προσφορές στις δημοπρασίες του μέλλοντος για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες της Πολωνίας που προγραμματίζονται για το 2025 και το 2027, με σκοπό να μειώσει περαιτέρω το αποτύπωμά της.

Η ZE PAK που είναι εισηγμένη στη Βαρσοβία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στην Πολωνία. Η εταιρεία αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα το αργότερο έως το 2030 και σκοπεύει να ενταχθεί στην αγορά ανανεώσιμων υδρογόνων για να βοηθήσει στην απαλλαγή από τον άνθρακα σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές και η βιομηχανία.
 «Εάν ασχολείστε σοβαρά με την υπεράκτια αιολική ενέργεια, τότε το νο1 βήμα παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα, είναι ο καλύτερος δυνατός συνεργάτης. Οι δυνατότητες, τα επιτεύγματα και η εμπειρία της Ørsted στην παραγωγή καθαρής ενέργειας είναι εντυπωσιακά και μπορούν αναμφίβολα να υποστηρίξουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό τόσο της ZE PAK όσο και ολόκληρου του ενεργειακού τομέα της Πολωνίας », δήλωσε ο Zygmunt Solorz, κύριος μέτοχος και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ZE PAK.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Πολωνία, αλλά στο πλαίσιο της μετάβασής της σε ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών, η χώρα στοχεύει να εγκαταστήσει υπεράκτια αιολική ενέργεια 5,9 GW έως το 2030 και 11 GW έως το 2040.
"Η Πολωνία είναι μια στρατηγικά σημαντική αγορά για την Ørsted και ελπίζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την παρουσία και τις επενδύσεις μας για να βοηθήσουμε την Πολωνία να συλλέξει τους πόρους καθαρής ενέργειας που υπάρχουν άφθονοι στη Βαλτική Θάλασσα", πρόσθεσε ο Rasmus Errboe, επικεφαλής της Ørsted στην περιοχή της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 19 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.