ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tο πετρέλαιο παραμένει σε υψηλά επίπεδα εν μέσω ενεργειακής κρίσης

12:30 - 20 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Tο πετρέλαιο παραμένει σε υψηλά επίπεδα εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Τρίτη και ήταν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα πολυετίας καθώς η κρίση ενεργειακού εφοδιασμού συνεχίστηκε σε όλο τον κόσμο, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας στην Κίνα αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για το αν ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο μπορεί να καλύψει τις οικιακές ανάγκες θέρμανσης.

Το δείκτη αναφοράς του αργού Brent αυξήθηκε 75 σεντς και διαμορφώθηκε στα 85,08 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 52 σεντς και διαμορφώθηκαν στα 82,96 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές ανέβηκαν τους τελευταίους δύο μήνες. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το Brent αυξήθηκε κατά περίπου 19%, ενώ το WTI κέρδισε περίπου 21%.

Με τις θερμοκρασίες να πέφτουν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο και να αυξάνεται η ζήτηση θέρμανσης, οι τιμές του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένες, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές.

Ο ψυχρότερος καιρός έχει ήδη αρχίσει να πλήττει την Κίνα, με σχεδόν χαμηλές θερμοκρασίες να προβλέπονται για τις βόρειες περιοχές, σύμφωνα με το AccuWeather.com.

Οι αυξανόμενες τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου στην Ασία αναμένεται να κάνουν ορισμένους τελικούς χρήστες να στραφούν σε πετρέλαιο χαμηλότερου κόστους ως εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, η κρίση ισχύος που στέλνει υψηλότερες τιμές βλάπτει επίσης την κινεζική οικονομική ανάπτυξη, η οποία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο σε ένα έτος, έδειξαν επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα.

Στη Βραζιλία, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras (PETR4.SA) επιβεβαίωσε ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει την «άτυπη ζήτηση» από τους διανομείς καυσίμων τον Νοέμβριο που έχει ξεπεράσει την παραγωγική της ικανότητα, αυξάνοντας τους φόβους για ελλείψεις εφοδιασμού στη χώρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία της American Institute Petroleum την Τρίτη.

Μαρία Μπερτζελέτου 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:05 - 20 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.