ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα υπογράφει τεράστιες συμφωνίες LNG με την Venture Global

12:19 - 22 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
Η Κίνα υπογράφει τεράστιες συμφωνίες LNG με την Venture Global
Η Κίνα προχώρησε σε τρεις τεράστιες συμφωνίες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τον αμερικανικό εξαγωγέα Venture Global LNG καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο φαίνεται να εξασφαλίζει μακροπρόθεσμες προμήθειες εν μέσω των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου και της εγχώριας έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, οι συμφωνίες με τον κινεζικό κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Sinopec περιλαμβάνουν δύο 20ετείς συμφωνίες για 4 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως μαζί.

Για την Κίνα – η οποία ξεπέρασε φέτος την Ιαπωνία ως ο κορυφαίος αγοραστής LNG στον κόσμο – οι συμφωνίες θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία LNG από άποψη όγκου χωρίς μετοχικό μερίδιο, δήλωσε ανώτερη πηγή της βιομηχανίας φυσικού αερίου με έδρα το Πεκίνο.

Θα διπλασιάσουν επίσης τους όγκους που εισάγει η Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον έκτο προμηθευτή της πέρυσι με όγκους που θα φτάσουν τους 3,1 εκατ. Τόνους.

Και οι δύο 20ετείς συμφωνίες αφορούν πώληση και αγορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία δεν διευκρινίζει πότε θα ξεκινήσει η προμήθεια, αλλά πρόσθεσε ότι υπογράφηκαν τον περασμένο μήνα.

Η μία αφορά 2,8 mtpa LNG που πωλείται σε ελεύθερη βάση (FOB) και η άλλη 1,2 mtpa που πωλείται με βάση την παράδοση στον τόπο χωρίς εκφόρτωση (DPU).

Η Venture Global υπέγραψε επίσης μια τρίτη συμφωνία με την Unipec, τον εμπορικό βραχίονα της Sinopec, για την προμήθεια 1 mtpa LNG από την εγκατάσταση Calcasieu Pass για τρία χρόνια από την 1η Μαρτίου 2023, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι Sinopec και Venture Global αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ένα δεύτερο στέλεχος της βιομηχανίας με έδρα το Πεκίνο είπε ότι οι συμφωνίες είναι πιθανό να ανακοινωθούν στην ετήσια έκθεση εισαγωγών της Κίνας στη Σαγκάη τον επόμενο μήνα.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι μεγάλες κινεζικές εταιρείες βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με εξαγωγείς των ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμο εφοδιασμό LNG καθώς οι εκτοξευόμενες τιμές του φυσικού αερίου και οι εγχώριες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας εντείνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των καυσίμων της χώρας.

Οι συμφωνίες της Venture Global με τη Sinopec ακολουθούν μια προηγούμενη ανακοίνωση της κινέζικης ιδιωτικής εταιρείας ENN Natural Gas Co για 13ετή συμφωνία με τον Αμερικανό εξαγωγέα LNG Cheniere Energy, η οποία ήταν η πρώτη μεγάλη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας από το 2018.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.