ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» για έξαρση πειρατείας, έπειτα από δύο πρόσφατα περιστατικά

11:46 - 27 Οκτ 2021 | Ναυτιλία
«Καμπανάκι» για έξαρση πειρατείας, έπειτα από δύο πρόσφατα περιστατικά
Προειδοποιητικά μηνύματα έχουν λάβει οι ναυτιλιακές εταιρείες για την αυξανόμενη απειλή πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας μετά από δύο επιθέσεις τη Δευτέρα.

Το όργανο αναφοράς πειρατείας MDAT-GoG δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τα πλοία μετά την αποτροπή μιας επιδρομής σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο νότιο άκρο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Νιγηρίας (ΑΟΖ).

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφαλείας Dryad Global πιστεύει πως πρόκειται για το πλοίο MSC Lucia της Mediterranean Shipping Co, χωρητικότητας 1.893 teu, το οποίο κατασκευάστηκε το 1985.


Το πλοίο κατευθυνόταν από τη Λομέ στο Τόγκο προς τη Ντουάλα στο Καμερούν και ταξίδευε με 14 κόμβους όταν επιβιβάστηκαν πειρατές.

 
Με βάση τη δρομολόγηση του AIS, πραγματοποίησε ελιγμούς αποφυγής κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ένα πλοίο του Ρωσικού Ναυτικού ήταν κοντά και παρείχε υποστήριξη στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Africa Risk Compliance (ARC) ανέφερε επίσης ότι ένα πλοίο υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης (OSV) μήκους 87 μέτρων είχε πέσει θύμα πειρατείας αργά το βράδυ της Δευτέρας, 50 μίλια νοτιοδυτικά του νησιού Bioko στην ΑΟΖ της Ισημερινής Γουινέας.

Το πλοίο αυτή τη στιγμή έχει ακόμα ανοιχτό το AIS, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ARC το περιστατικό με το πλοίο της MSC πιθανότατα υποδεικνύει ότι οι ένοπλοι θα επιστρέψουν βόρεια προς το Δέλτα του Νίγηρα.

«Ωστόσο, όλα τα πλοία στην περιοχή θα πρέπει να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικά σε περίπτωση που οι πειρατές έχουν μετακινηθεί νοτιότερα ή δυτικότερα», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ένα ρυμουλκό, που φαίνεται να είναι λευκό με γκρι κύτος, είχε προηγουμένως παρατηρηθεί βαθιά στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω πλοίο δεν είχε όνομα και δεν εκπέμπει μέσω AIS.

Η ARC είπε ότι αυτή η πληροφορία ακολουθεί μια αναφορά για ένα "σκουριασμένο" ρυμουλκό που φάνηκε στις 19 Οκτωβρίου.
"Πιθανότατα είναι το ίδιο πλοίο, με το χρώμα του να επιβεβαιώνεται τώρα με υποστηρικτικές εικόνες. Τα πλοία θα πρέπει να απομακρύνονται από αυτήν την περιοχή και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στις αρχές", πρόσθεσε η ARC.
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 27 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.