ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνασπισμός εθνών απαιτεί μηδενικούς στόχους εκπομπών για τη ναυτιλία Κύριο

13:13 - 02 Νοε 2021 | Ναυτιλία
Συνασπισμός εθνών απαιτεί μηδενικούς στόχους εκπομπών για τη ναυτιλία
Η Δανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 12 άλλες χώρες τη Δευτέρα στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη υποστήριξαν έναν στόχο να μειωθούν οι εκπομπές από τη ναυτιλία στο μηδέν έως το 2050, κάτι που θα συζητηθεί αργότερα μέσα στον μήνα στην Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού συγκέντρωση.

«Προτρέπουμε τον ΙΜΟ να αναλάβει δράση για να θέσει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη της ναυτιλίας μηδενικών εκπομπών έως το 2050», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen σε δημοσιογράφους στο COP26. «Η ναυτιλία με ουδέτερο άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων».

Το Βέλγιο, η Βρετανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ονδούρα, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Νορβηγία, ο Παναμάς και η Σουηδία υπέγραψαν επίσης τη ναυτιλιακή δήλωση, η οποία δεσμεύει τις χώρες να εργαστούν στον ΙΜΟ για να υιοθετήσουν έναν τέτοιο στόχο για το 2030 και το 2040 που θέτουν τον κλάδο σε τροχιά πλήρους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050 και να υιοθετήσουν τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο στόχος μηδενικών εκπομπών είναι ένα μεγάλο άλμα από τους υφιστάμενους στόχους του ΙΜΟ που απαιτούν ελάχιστη μείωση των εκπομπών κατά 50% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008 έως το 2050.

Οι ΗΠΑ δημοσίευσαν αυτόν τον μήνα μια νέα λεπτομερή έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να απελευθερώσουν τις ανθρακούχες εκπομπές από το έθνος, το οποίο είναι σε κατά κεφαλήν βάση η μεγαλύτερη ρυπογόνα χώρα στον κόσμο.

Όσον αφορά τις μεταφορές, η έκθεση αναφέρει: «Η πρόοδος αυτή τη δεκαετία απαιτεί επένδυση στην εγχώρια κατασκευή και αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού για καθαρά καύσιμα, μπαταρίες και οχήματα. Επιπλέον, η έρευνα, η ανάπτυξη, η επίδειξη και η ανάπτυξη καυσίμων ηλεκτροκίνησης και μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τις αερομεταφορές και τη ναυτιλία θα διασφαλίσουν ότι έχουμε την τεχνολογία για να συνεχίσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές σε ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών τα έτη που θα οδηγήσουν στο 2050.»

Μαρία Μπερτζελέτου 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:25 - 02 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.