ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιλαμβάνει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών με υδρογόνο

13:51 - 21 Δεκ 2021 | Ναυτιλία
Τι περιλαμβάνει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών με υδρογόνο
Η νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Northern Xplorer αποκάλυψε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών υδρογόνου στον κόσμο.

Όπως έγινε γνωστό, το τρέχον σχέδιο της εταιρείας περιλαμβάνει μια σειρά από 14 πλοία. Τα πλοία θα διαθέτουν καθαρές τεχνολογίες, όπως πλήρως ηλεκτρική πρόωση, αποθήκευση ενέργειας μπαταρίας, κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και βοηθητική παροχή ανανεώσιμης ενέργειας (αιολική και ηλιακή ενέργεια).

Επιπλέον, τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) που χρησιμοποιούνται για την προστασία από την εξάπλωση παθογόνων οργανισμών, ενώ η εκτεταμένη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών θα προωθήσει την κυκλικότητα.

Θα διαθέτουν επίσης τεχνολογία LADAR για την ανίχνευση θαλάσσιων πλαστικών συντριμμιών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση. Όλα τα πλοία, τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 300 επιβάτες, θα έχουν βελτιστοποιημένη ενεργειακή απόδοση και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, σύμφωνα με τη Northern Xplorer.

«Τα ταξίδια ανακάλυψης χαμηλού αντίκτυπου σε μικρότερα πλοία είναι απείρως προτιμότερα από τα υπερπλήρη πλοία και τους προορισμούς με μαρκίζες που γεμίζουν με τουρίστες. Κάπου ανάμεσα στην κρουαζιέρα στον ωκεανό και στο ποτάμι, είναι για όσους θέλουν μια πιο οικεία εμπειρία εν πλω, να αποκτήσουν γνώσεις για μια νέα κουλτούρα από κοντά και να φύγουν με την αίσθηση ότι οι διακοπές τους συνέβαλαν θετικά στις τοπικές κοινωνίες και τον πλανήτη», είπε η ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rolf André Sandvik.

Τα πρώτα πλοία πρόκειται να λειτουργήσουν από το 2024-2025.

Με αυτό το νέο έργο, η Northern Xplorer στοχεύει να επιτύχει μελλοντικούς στόχους μηδενικών εκπομπών. Στη Νορβηγία συγκεκριμένα, ο νέος κυβερνητικός κανονισμός που θα τεθεί σε ισχύ από το 2026 θα καταστήσει υποχρεωτικές τις μηδενικές εκπομπές στις περιοχές Geirangerfjord και Nærøyfjord.

«Αυτό θα σημάνει το τέλος των ρυπογόνων κρουαζιερόπλοιων που θα πλέουν στις πρώτες θαλάσσιες ζώνες μηδενικών εκπομπών στον κόσμο. Η Northern Xplorer παρέχει τη… λύση μηδενικών εκπομπών με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία τοπικής αξίας και την ενδυνάμωσή της», κατέληξε ο Sandvik.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.