ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκέψεις Ινδίας για αποκλειστικά πράσινη ενέργεια στα πλοία

16:00 - 13 Ιαν 2022 | Ναυτιλία
Σκέψεις Ινδίας για αποκλειστικά πράσινη ενέργεια στα πλοία
Σύμφωνα με την παγκόσμια στροφή προς χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα από τις θαλάσσιες μεταφορές, η Ινδία διερευνά ένα σχέδιο για τη λειτουργία των πλοίων 100% με πράσινη ενέργεια όπως ηλιακή ενέργεια, θαλασσινό νερό, άνεμο και υδρογόνο.

Τα ινδικά υπουργεία λιμένων, ναυτιλίας, πλωτών οδών και νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εργάζονται από κοινού για το θέμα, εν όψει της ανακοίνωσης δημοσιονομικών κινήτρων για τη δημιουργία ινδικών ναυτιλιακών γραμμών παγκόσμιας φήμης.

Το σχέδιο, μόλις εφαρμοστεί, θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ενώ θα μειώσει επίσης και το λειτουργικό κόστος των πλοίων σε μια χώρα που εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις εισαγωγές μαζούτ και πάνω από το ήμισυ των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Οι ετήσιες εξαγωγές της Ινδίας ανέρχονται σε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της είναι σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 95% πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης και πλωτών οδών.

Ετησίως, η Ινδία πληρώνει σχεδόν 65 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μεταφορά των αγαθών της, μέσω εισαγωγών και εξαγωγών, τα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσουν σύντομα τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανακοίνωση πακέτου κινήτρων για την ίδρυση δικών της ναυτιλιακών γραμμών αναμένεται να γίνει στον δημοσιονομικό προϋπολογισμό 2022-2023 που θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Η κυβέρνηση της Ινδίας το 2015 ανακοίνωσε το πρόγραμμα Sagarmala (γιρλάντα της θάλασσας), μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση της απόδοσης του κλάδου των πλοίων και των logistics της χώρας στο πλαίσιο του οποίου θα επενδυθούν 82 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθούν πολλά λιμάνια και τερματικοί σταθμοί φορτίου για τη διευκόλυνση του εμπορίου μέσω πλωτών οδών.

Η ινδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους έως το 2030 και τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2070. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Narendra Modi δεσμεύτηκε στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Σε μια προσπάθεια να καταστήσει «πράσινη» τη μέθοδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Ινδία έχει σημειώσει αξιέπαινη πρόοδο εγκαθιστώντας ενεργειακή χωρητικότητα που δεν βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, συνολικής ισχύος 157,32 GW μέχρι στιγμής. Από το συνολικό ποσό, τα 48,55 GW προέρχονται από ηλιακή ενέργεια, τα 40,03 GW από αιολική και τα 51,34 GW από υδροηλεκτρική ενέργεια.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.