ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπεζαντάκου (Navigator Shipping Consultants): Ναυτιλία και Τεχνολογία Κύριο

11:15 - 16 Ιαν 2022 | Ναυτιλία
Μπεζαντάκου (Navigator Shipping Consultants): Ναυτιλία και Τεχνολογία
H ψηφιοποίηση ήταν η αναπόφευκτη εξέλιξη της ηλεκτρονικής μας εποχής και βέβαια η ναυτιλία έδωσε το παρόν. Από την άλλη, όσοι εργαζόμαστε για αυτή, γνωρίζουμε ότι το θαύμα της ναυτιλίας στηρίζεται στη ναυτοσύνη και την παραδοσιακή αντίληψη των αξιών.

Της Δανάης Μπεζαντάκου

CEO NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS LTD

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου 2021

Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν τη ναυτιλία βραδέως τεχνολογικά εξελισσόμενη, αλλά παρόλα αυτά,  η ναυτιλία μας δεν σταμάτησε να «κινείται» ούτε μία μέρα υποστηρίζοντας μάλιστα, όλες τις μορφές της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως. Τούτο συνέβη επειδή οι άνθρωποί της, ακόμα και την εποχή της πανδημίας, λειτουργούν συνεχώς έστω και από απόσταση, καταφέρνοντας έτσι να ανταποκρίνονται τόσο οι εργαζόμενοι όσο και ο εμπορικός στόλος στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες. 

Παρότι λοιπόν αρκετοί θεωρούν ότι η ναυτιλία δεν ενστερνίζεται τις καινοτομίες της τεχνολογίας, εκείνη "ωσεί παρούσα" όταν οι εξελίξεις αυτές αφορούν αξίες όπως η ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον, η μείωση του κόστους μεταφοράς έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του πλοίου και του κλαδου γενικότερα. 

Εξ άλλου οι συμβαλλόμενοι σε κάθε «βήμα» του πλοίου είναι πολλοί: Εταιρείες, λιμάνια, νηογνώμονες, σημαίες, κατασκευαστές, ασφαλιστές και πολλοί άλλοι οπότε μια Εταιρεία πριν εφαρμόσει μια νεα τεχνολογία στα πλοία της ή στο γραφείο θα πρέπει να αξιολογήσει αν επωφελείται από άποψη χρόνου και κόστους, ή να ελέγξει  το νομικό πλαίσιο εφαρμογής της, την ασφάλεια των δεδομένων της ή αν οι ναυτικοί και το προσωπικό γραφείου είναι επαρκώς καταρτισμένοι για τη χρήση της, αν είναι συμβατή με τις τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιεί και άλλα πολλά. Mε άλλα λόγια η προσαρμοστικότητα της Ελληνικής ναυτιλίας στις τεχνολογικές εξελίξεις, κρίνεται απολύτως ικανοποιητική, αλλά "ceteris paribus" δηλαδή των άλλων παραγόντων παραμενόντων σταθερών και μη μεταβαλλόμενων, δηλαδή την παράδοση αρχών και αξιών. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες και εφοπλιστές δεν είναι αντίθετοι στην τεχνολογία, απλά θέλουν κάθε τους κίνηση να είναι βιώσιμη και ωφέλιμη για την Εταιρεία και τους ανθρώπους της, αλλιώς δεν θα ήταν η Ελληνική ναυτιλία 50 χρόνια στην κορυφή του παγκόσμιου γίγνεσθαι.

Η οικογένεια μου υπηρετεί πάνω από 50 χρόνια στη ναυτιλία σε όλα τα επίπεδα και η NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS εκπροσωπεί αποκλειστικά σημαντικό αριθμό των μεγαλύτερων Οίκων Ρυμουλκών και Πρακτόρων σε εμπορικά λιμάνια παγκοσμίως ήταν πάντα υπέρμαχος του ανοιχτού διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων γι’ αυτό και από το 2001 διοργανώνει το NAVIGATOR – THE SHIPPING DECISION MAKERS FORUM στα πλαίσια των οποίων συζητώνται καίρια θέματα και βεβαίως τεχνολογίας που απασχολούν  την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και επηρεάζουν τόσο τον κλάδο όσο και την κοινωνία μας.


Στο πλαίσιο του Navigator – The Shipping Decision Makers Forum 2021 το οποίο έλαβε χώρα διαδικτυακά, πραγματοποιήθηκαν 5 κλειστές θεματικές συζητήσεις με τη συμμετοχή 200 στελεχών από ναυτιλιακές πλοιοκτήτριες και διαχειρίστριες εταιρείες.

Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ είναι ότι, στη συζήτηση που έγινε με θέμα τις νέες τεχνολογίες συμμετείχαν κυρίως μικρομεσαίες Ναυτιλιακές Εταιρείες, ενώ στην συζήτηση με θέμα τον ανθρώπινο παράγοντα συμμετείχαν κυρίως μεγάλες Ναυτιλιακές Εταιρείες.

Συμπερασματικά λοιπόν, επειδή με την τεχνολογία προκόβει η καταστρέφεται η ζωή, ελπίδα και στόχος μας είναι η ναυτιλία να κάνει πάντα τις επιλογές της προκειμένου να υιοθετήσει και στον σωστό βαθμό τις καινοτομίες, έτσι ώστε η τεχνολογία να είναι ευλογία και όχι καταστροφή. Αλλά… πεποίθηση μας είναι ότι σε αυτόν τον Υπέροχο, Τεράστιο, Μοναδικό κόσμο της ναυτιλίας μας.. έχουν «Γνώση οι Φύλακες»…!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.