ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα σε μειωμένα επίπεδα το Δεκέμβριο

12:26 - 17 Ιαν 2022 | Ναυτιλία
Οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα σε μειωμένα επίπεδα το Δεκέμβριο
Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας υποχώρηση από το υψηλό 11 μηνών του Νοεμβρίου, καθώς οι εγχώριοι ανθρακωρύχοι αύξησαν την παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επιβράδυναν τον ρυθμό αναπλήρωσης των αποθεμάτων.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής άνθρακα στον κόσμο, εισήγαγε 30,95 εκατομμύρια τόνους άνθρακα τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας μείωση 11,7% από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας την Παρασκευή.

Αυτό συγκρίνεται με 35,05 εκατομμύρια τόνους τον Νοέμβριο και 39,08 εκατομμύρια τόνους τον Δεκέμβριο του 2020, όταν το Πεκίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς εισαγωγών για ορισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για θέρμανση.

«Οι εισαγωγές άνθρακα επιβραδύνθηκαν τον Δεκέμβριο καθώς βελτιώθηκε η εγχώρια παραγωγή», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα προς τους πελάτες, προσθέτοντας, «Η βραδύτερη βιομηχανική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Σεληνιακού Νέου Έτους θα μπορούσε να κρατήσει υποτονικές τις εισαγωγές μέχρι τον Φεβρουάριο».

Για ολόκληρο το έτος 2021, οι αποστολές άνθρακα έφθασαν τους 323,22 εκατομμύρια τόνους, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013 και από 303,99 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι Κινέζοι έμποροι επιβραδύνουν τις αγορές άνθρακα στο εξωτερικό αφού οι εγχώριοι ανθρακωρύχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πεκίνου να διασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα ανεβάζοντας την παραγωγή σε ιστορικό υψηλό, ενώ οι εγχώριες τιμές άνθρακα μειώθηκαν περισσότερο από το μισό.

Τα αποθέματα άνθρακα μειώνονται καθώς η χειμερινή περίοδος θέρμανσης φτάνει στα μισά του δρόμου.

«Η συνήθης τάση είναι οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού να ανεφοδιάζονται τους μήνες πριν από τις διακοπές της Σελήνης (Σεληνιακή Πρωτοχρονιά) για να διασφαλίσουν επαρκή αποθέματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι τον Δεκέμβριο η ανανέωση των αποθεμάτων επιβραδύνεται μετά την κατασκευή αποθεμάτων», Justin Jose, αναλυτής άνθρακα στη Rystad Energy. είπε στο Reuters.

Η Rystad αναμένει ότι οι εισαγωγές άνθρακα θα ανακάμψουν τον Φεβρουάριο/Μάρτιο.

Το απόθεμα άνθρακα στις κινεζικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ξεπέρασε τους 162 εκατομμύρια τόνους στις 21 Ιανουαρίου, ή χρήση 21 ημερών, περίπου 40 εκατομμύρια τόνους υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ανέφερε η κρατική επιτροπή σχεδιασμού Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης στον λογαριασμό της στο WeChat.

Η προμήθεια άνθρακα ήταν εγγυημένη, είπε ο κρατικός πολεοδόμος, ακόμη και όταν τα αποθέματα άνθρακα ήταν «ελαφρώς διακυμάνσεις» από το υψηλό ρεκόρ των 168 εκατομμυρίων τόνων που σημειώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε. Παρέμειναν πάνω από 160 εκατομμύρια τόνους, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, η Κίνα δεν επέβαλε ανεπίσημο ανώτατο όριο στις εισαγωγές το 2021 εν μέσω προσπαθειών για τη διασφάλιση σταθερών προμηθειών άνθρακα για τη διευκόλυνση των ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο και για τη μείωση των ανεπίσημων τιμών του άνθρακα.

Ωστόσο, διατηρήθηκε η ανεπίσημη απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία.

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας αναμένεται να μειωθούν τον Ιανουάριο, αφού η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής άνθρακα, ανέστειλε τις εξαγωγές την 1η Ιανουαρίου, αφού η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ανέφερε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων καυσίμου στους εγχώριους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Ωστόσο, οι Κινέζοι έμποροι αναμένουν ότι ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διατηρούν μεγάλα αποθέματα και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να αποδυναμωθεί ενόψει των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους, που ξεκινούν στις 31 Ιανουαρίου.

Πηγή: Reuters


Μαρία Μπερτζελέτου 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:51 - 17 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.