ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειρατές κλέβουν φορτίο από πλοίο ανεφοδιασμού

18:55 - 27 Ιαν 2022 | Ναυτιλία
Πειρατές κλέβουν φορτίο από πλοίο ανεφοδιασμού
Πειρατές επιβιβάστηκαν σε ένα δεξαμενόπλοιο που εργαζόταν ως πλοίο ανεφοδιασμού στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας και φέρεται να έκλεψαν φορτίο από το πλοίο πριν φύγουν.

Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για πιθανή πειρατεία, αλλά το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε και αναφέρθηκε ως ασφαλές. Αναλυτές ασφαλείας εξέδωσαν μια προειδοποίηση σημειώνοντας ότι το περιστατικό συνέβη πιο δυτικά από το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής δραστηριότητας στην περιοχή με τους ενόχους να είναι ύποπτοι ότι αναχώρησαν από την Γκάνα.

Αναλυτές από την Dryad Global συνδέουν την επιβεβαιωμένη επιβίβαση στο δεξαμενόπλοιο προϊόντων B. Ocean, ένα πλοίο χωρητικότητας 5.700 dwt που λειτουργεί υπό τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ, με μια προηγούμενη προειδοποίηση από το MDAT-GOG για παράτυπη δραστηριότητα κατά μήκος της δυτικής ακτής της Γκάνας. Το γραφείο παρακολούθησης ανέφερε ότι ντόπιοι ψαράδες της περιοχής είδαν μια ομάδα αγνώστων να κατευθύνεται προς τη θάλασσα τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιανουαρίου σε ένα αλιευτικό σκάφος με κινητήρα υψηλής ισχύος.

«Η ομάδα φέρεται να είναι μια εγκληματική, πιθανώς μια πειρατική ομάδα δράσης που σχεδιάζει να επιτεθεί σε πλοία στη θάλασσα», ανέφερε η MDAT. Προειδοποιούσαν τα πλοία στην περιοχή κοντά στο Takoradi στη δυτική Γκάνα να είναι σε επιφυλακή.

Η Dryad αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες του δεξαμενόπλοιου προϊόντων έχασαν την επαφή με το πλοίο αργότερα την ίδια μέρα. Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγια από το Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού, δυτικά της Γκάνας. Το περιστατικό αναφέρθηκε όταν το πλοίο ήταν σιωπηλό χωρίς σήμα AIS για περισσότερες από 17 ώρες. Τα πλοία μερικές φορές σκόπιμα απενεργοποιούν το σήμα AIS στην περιοχή για να βοηθήσουν στην αποφυγή εντοπισμού από εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αργότερα επιβεβαιώθηκε η επιβίβαση στο δεξαμενόπλοιο προϊόντων και η έλλειψη από το φορτίο του. Το πλοίο ξανάρχισε να εκπέμπει το σήμα AIS που δείχνει ότι επέστρεψε στο Αμπιτζάν.

«Το ίχνος θαλάσσιου εγκλήματος και πειρατείας σε όλη την περιοχή είναι ιστορικά χαμηλό», αναφέρει η Dryad στην ανάλυσή της για το περιστατικό. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα είναι ιστορικά περιοχές χαμηλής εγκληματικότητας με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν περισσότερο κλέφτες έναντι πειρατείας ή επιθέσεων στο πλήρωμα. Η Dryad αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά πειρατείας στην υπεράκτια περιοχή κοντά στο Αμπιτζάν.

Η Dryad στην ανάλυσή της σημειώνει ότι αυτό θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια επέκταση της περιοχής στην οποία εργάζονται οι πειρατές, πιθανώς ως απάντηση στις αυξημένες προσπάθειες επιβολής του νόμου στην περιοχή κοντά στη Νιγηρία, η οποία ήταν το ιστορικό επίκεντρο του μεγαλύτερου μέρους της δραστηριότητας στην περιοχή. Περαιτέρω, σημείωσε ότι θα αντιπροσώπευε την πρώτη πειρατεία πλοίου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στην ευρύτερη περιοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.