ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Δέσμευση για επιτάχυνση της «πράσινης» ναυτιλίας

13:04 - 15 Φεβ 2022 | Ναυτιλία
Κύπρος: Δέσμευση για επιτάχυνση της «πράσινης» ναυτιλίας
Ως κορυφαίο ναυτιλιακό έθνος, η Κύπρος έχει δεσμευτεί να επιταχύνει τη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτική στο κλίμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής One Ocean.
Ο Κύπριος Πρόεδρος μίλησε στο πλαίσιο μιας συζήτησης με θέμα «Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής με Ειδική Εστίαση στην Πράσινη Ναυτιλία» στη σύνοδο κορυφής στις 11 Φεβρουαρίου στη Γαλλία.
 
Είπε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν διεθνή χαρακτήρα, ενώ η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα, προσθέτοντας ότι είναι προφανές ότι πρέπει να δράσουμε από κοινού για να συμφωνήσουμε σε στοχευμένα διεθνή μέτρα.
 
«Η χρήση καθαρότερων καυσίμων, η ανάπτυξη σχετικής υποδομής καυσίμων, η ηλεκτροδότηση των πλοίων και η χρήση τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης είναι ο δρόμος προς τα εμπρός», είπε, προσθέτοντας, «ένας συνδυασμός αυτών, μαζί με τις πρωτοβουλίες και τις δεσμεύσεις της βιομηχανίας , όπως το σήμα Green Marine, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την εμπορική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του κλάδου». Ο Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη χαράξει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της για τη ναυτιλία, με το σήμα «Αλλαγή SEA 2030», με κύριους στόχους την υπεύθυνη διαχείριση των ανοιχτών θαλασσών και ωκεανών, καθώς και του περιβάλλοντος.
 
Η πρωτοβουλία της Κύπρου για συντονισμό των ενεργειών για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τέθηκε με τον Αναστασιάδη να επισημαίνει ότι αυτό το έργο φιλοδοξεί να ενθαρρύνει και να παράσχει κίνητρα στις χώρες της περιοχής να προετοιμάσουν τα δικά τους περιφερειακά σχέδια δράσης με βάση τις δικές τους ιδιαιτερότητες.
 
«Είμαστε επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένοι που, μετά από πολλά χρόνια συστηματικών διαβουλεύσεων μεταξύ των μεσογειακών κρατών μέσω της Σύμβασης της Βαρκελώνης, υποβλήθηκε πρόσφατα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό μια πρόταση για τον χαρακτηρισμό της Μεσογείου ως Περιοχής Ελέγχου Εκπομπών Οξειδίων του Θείου. », είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.